Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Традиционен събор на каракачаните'' в гр.Сопот
ежегодно събитие

гр.Сопот,Община Сопот,Област Пловдив

Вашата оценка
3.3 от 3 гласа
Май 2023

 
Традиционен събор на каракачаните – бит, душевност, култура, занаяти. Провежда се през последния уикенд на м.Май.
Един от най-големите събори на каракачаните в България се провежда в местността Манастирска поляна над Сопот. Традиционният празник е посветен на св. св. Константин и Елена. Съборът се организира от Културно-просветното дружество на каракачаните в Карлово съвместно с общините Карлово и Сопот. Курбанът се прави за здраве и просперитет на целия етнос, чиито представители в района на Карлово са над 1500 души. Те са наследници на каракачаните, които в периода 1958-60 година са били принудени да се заселят за постоянно, след като властта им одържавила стадата.

Каракачаните (на гръцки: σαρακατσάνοι, саракацани) са гръцкоговореща етническа общност, основно живеещи в планините Пинд в Гърция и Източна Стара планина в България. В миналото са били номади, препитаващи се с отглеждането на овце, добив и продажба на мляко, месо и вълна. По-голямата част от каракачаните имат гръцко национално съзнание. Отличават се със свой бит и култура, която няма аналог. Говорят каракачански диалект на гръцкия и са източноправославни християни.

Каракачанският фолклор включва песни, танци, поезия и незначителна част дървени декоративни скулптури, също така сложни и богати бродерии, такива каквито украсяват традиционните носии. Главните мотиви използвани при скулптурите и бродериите са геометричните фигури (които се свързват с Геометричния период в Древна Елада), човешките и растителни орнаменти. Каракачаните се характеризират и с използването на народна медицина, което се изразява в употребата на билки, мед, овча кръв или комбинация от тях.

Организатори:
Община Сопот,Каракачанско дружество
Контакти:03134/2050, 0335/93259
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания