Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Йоаким Груево
ежегодно събитие

с.Йоаким Груево,Община Стамболийски,Област Пловдивсka

Вашата оценка
Май 2023

 
Събор се провежда всяка втора събота на май месец.

Село Йоаким Груево се намира на 11 км на запад от Пловдив, по пътя за гр. Пещера. Землището му е равнинно и плодородно, като в непосредствена близост от запад и от север го опасва река Въча.

По време на турското робство селото се е казвало Каратаир, след това идва сегашното му име.

Преобладаваща е християнската религия.Църквата се намира в северната част. В селото има малка общност от цигански семейства, които са предимно от сръбски произход и също са християни. Има и румъноговорящи жители.
Река Въча - подходящо място за отдих.През зимата , есента и пролетта е подходящо за разходка с куче, пикник или просто на излет, а през лятото плажът на река Въча не може да се сравнява дори и с най-хубавия басейн, реката е прохладна, чиста и има доста места където дори и скоковете във вода са приложими.
Паметник на плодородието в началото на селото от към гр. Стамболийски.
Паметник на Йоаким Груев, на когото е кръстено селото, в центъра.
На запад от селото е паркът-резиденция "Кричим", по-известна като двореца "Кричим"

Кухнята е предимно традиционната българска: с много зеленчуци - домати, чушки, зеле, фасул, грах, месо - свинско, пилешко, по-рядко говеждо. Питиетата: домашна ракия, бира, уиски, вино.

Има два ресторанта работещи през цялата седмица и предлагащи както вкусни мезета , така и обилна вечеря , обяд и закуска, също така има и питейни заведения от рода на дневни и нощни барове и тип казино, а също и за по-танцувално настроените има работеща дискотека в центъра наскоро с подновен интериор.

За контакти :
Телефон: 03148 2260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания