Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Дъбовица
ежегодно събитие

с.Дъбовица,община Сунгурларе,област Бургас

Вашата оценка
Септември 2023

 
Селски сбор - всяка първа събота на месец септември. Гроздоберът също е в точно определен ден в годината и е друго важно събитие, което събира жителите на селото.
Село Дъбовица се намира в планински район.Тръгвайки от Петолъчката в посока Котел,минава се през село Мокрен(Аврамов). На върха на мокренската урва вдясно има разклон и табела на която е обозначено село Бероново.Завивате в тази посока.Пътят навлиза в дъбовите гори преминава се покрай разклон на който има табела с. Скала(Каябаш). Продължавайки напред по асфалтовия път на 12км от разклона на мокренската урва се достига разклон на който има табела с.Дъбовица(Шехово),завивате в тази посока и след 3км достигате селото, на входа на което има табела и извиващия се над река Луда Камчия мост. Района в който е разположено селото е залесен с дъбови гори (мишов и церов дъб) и имено поради тази причина името на селото е Дъбовица.

Ловната дружинка в селото е съставена от потомствени ловци, като всяка къща с ловец има и млади наследници ловци. Дивеча на който се ловува е предимно едър /дива свиня, чакал, лисица, вълк/, на изчезване са благородния елен и сърната.

През селото тече река Луда Камчия и неин малък приток идващ от село Медвен.Двете реки си дават среща на североизток от селото.Дъбова гора придава зеленина през лятото и чувство за дивност през зимата.

Другото или старото му име е Шехово.Сравнително младо село.Създадено в началото на миналия век от преселници прогонени от Беломорска Тракия.През селото тече река Луда Камчия.В началото на 06.2008 започна и строеж на църква.Прекрасно място за отдих и селски туризъм.Проблем е лошото състояние на инфраструктурата(пътя)водеща до селото.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания