Фолклорни фестивали, събори и панаири

Годишнина от преминаване на четата на Панайот Хитов през Тетевенския балкан в с. Дивчовото
ежегодно събитие

с.Дивчовото,община Тетевен,област Ловеч

Вашата оценка
3.3 от 6 гласа
Август 2023

 
Панайот Иванов Хитов е български хайдутин, националреволюционер и четнически войвода. Честването се провежда през втората сьбота на м.Август.
Фолклорни фестивали и събори
В с.Дивчовото има паметник на Панайот Хитов и е маркиран пътя на Бенковски,по който всяка година на 24-25 май преминават туристически групи от цяла България за да участват на 25 май в местността Костина край с. Рибарица за честванията на годишнините от гибелта на Георги Бенковски. По този маршрут преминават и много чуждестранни групи.

Панайот Хитов
Роден е през 1830 година в град Сливен. През 1858 г. става хайдутин в четата на Георги Трънкин. Две години по-късно след смъртта на Георги Трънкин, Хитов е избран за войвода на четата му. Неговата дружина е сред най-активните в Югоизточна България. При него са хайдутствали Хаджи Димитър, Стоян Папазов, Дядо Желю.

В периода 1864-1865 г. под въздействието на революционните идеи хайдушкият войвода Хитов започва да осмисля действията си като част от общонационалното освободително движение. Той поддържа писмена връзка с Георги Раковски. През 1864 година събира четници сред българите в Крагуевац и Белград и се прехвърля в Берковско и Пиротско.

Според плана на Раковски, изложен в "Привременен закон за народните и горски чети от 1867-лето", Хитов е определен за главен български войвода.
Фолклорни фестивали и събори
След смъртта на Раковски на 28 април 1867 г. Хитов преминава на българска земя с чета от около 30 души при Тутракан. Знаменосец на четата е Васил Левски. С четата си Хитов се отправя към Стара планина и прекарва известно време в района на Котел и Сливен. Четата му няма за цел да вдига въстание, а да осъществи революционен марш, за да агитира българското население.

През август 1867 г. заедно със своята чета и с четата на Филип Тотю, Хитов се отправя към Сърбия по билото на Стара планина.

След оттеглянето си в Сърбия Хитов живее в Белград като пенсионер на сръбското правителство. Той става привърженик на идеята, че българското освободително движение трябва да се съюзи със сръбските действия срещу турците. В периода 1869 - 1871 г. Хитов излага своите възгледи пред Васил Левски, с който води кореспонденция и без да се вслушва в съветите на Апостола през лятото на 1871 г. Хитов подписва договор с черногорския войвода Матанович за едновременно въстание в България, Босна, Херцеговина и Албания. През април 1872 г. Хитов става член на БРЦК в Букурещ.

След смъртта на Левски Хитов играе важна роля в комитета, макар и да продължава да живее в Белград.

През август 1875 г. председателства събранието на БРЦК, взело решение за обявяването на Старозагорското въстание. Според плана Хитов е трябвало да предвожда чета, но това не се осъществява поради внушение на сръбското правителство. Поради същите причини не повежда и чета по време на Априлското въстание.

През Сръбско-турската война Панайот Хитов е войвода на чета.

През юли 1876 година главнокомандващия на Моравската войска генерал Михаил Черняев го назначава за главен войвода на четите на Филип Тотю, Ильо войвода, Желю Христов и Христо Македонски. Получава и правомощието да въведе ред в новоосвободените земи. Доброволците командвани от Панайот Хитов извършват общи, съгласувани действия със сръбската войска.

За това свидетелстват множеството писма между него и сръбските войсководци, като Йевта Йованович - командирът на 2-ри батальон, подполковник Малиновски - комендант на позицията при Св. Стефан и др.

Войвода на българска доброволческа чета по време на Руско-турската война от 1877 - 1878 г. След Освобождението Хитов живее в Русе. Взема участие в политическия живот. През 1885 г. е начело на Съединението в Сливен.

Заради борбата му срещу режима на Стефан Стамболов е хвърлен в затвора. Умира на 22 март 1918 г.
Фолклорни фестивали и събори
Село Дивчовото се намира в Централна Стара планина в Тетевенски Балкан, началото на Национален парк Централен Балкан и резерват Боатин.

По времето преди 1878 г.през селото са минали четниците на Панайот Хитов и групата на Георги Бенковски преди да се установят в местността Костина в с. Рибарица, където на Бенковски е направена турска засада и е убит.

За контакти:
Кметство: Служебен телефон: GSM +359879688527


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания