Фолклорни фестивали, събори и панаири

Войнишки светъц в с.Шипковица
ежегодно събитие

с.Шипковица,община Трън,област Перник

Вашата оценка
Октомври 2023

 
Ежегодно в село Шипковица се провежда събор през предпоследната неделя на месец октомври. Наричат го "Войнишки светъц", и е свързан с многото загинали през войните от началото на 20 век жители на селото.
Фолклорни фестивали и събори
На това общоселско събиране се дава курбан за здраве и успехи. В селото има построен параклис, около който се провежда събора.
Фолклорни фестивали и събори
Село Шипковица
се намира в планински район, част от планините на Краищенската планинска област, разположена в западната част на България по границата ни със Сърбия. На 1-2 часа път от селото е разположен най-високият връх в Краището - Било (1737 м) в планината Кървав камък.

Селото е съставено от множество махали, разположени по билните части на заоблените планински склонове. Местността е обрасла с вековни букови гори, между които се намират красиви поляни с множество шипкови храсти, откъдето идва името на селото.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Шипковица е доброволец в Македоно-одринското опълчение.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания