Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Трън
ежегодно събитие

гр.Трън,община Трън,област Перник

Вашата оценка
4.8 от 5 гласа
Октомври 2023

 
Тържества посветени на "Петковден" - Ден на гр.Трън. Шоу програми, изложби на детско творчество, спортни прояви и други.
Фолклорни фестивали и събори
В миналото оттук е минавал т.нар. Знеполски друм - старият път, който е свързвал Дубровник и Адриатика със Сердика.
Фолклорни фестивали и събори
По този начин днешният Трън в онези времена е бил важен търговски център. По време на османското владичество градът е бил познат като пазарно селище и е носил имената Изнебол кабасъ, Таран паланка и Трън паланка.

Според една легенда самото име Трън идва от още по-далечни времена, когато според преданието тук имало голяма трънка, под клоните на която е имало лечебен извор, с водите от който местният свещеник Терапонтий лекувал вярващите.

Най-ранните следи от хора, открити из пещерите в Трънско, датират от неолита. По-късно тук живеят последователно траки, готи (в село Ерул), славяни. За пръв път Трънско влиза в пределите на България при управлението на кан Омуртаг.

По време на Първото българско царство, при цар Самуил, като известна историческа фигура тук изпъква болярина Кракра, комуто са поверени земите в Пернишко, Средец и Трън.

Боляринът оказва в продължение на повече от 10 години ожесточена съпротива на император Василий II, но въпреки това в 1018 година тази област заедно с останалата част от България попада под византийска власт.
Фолклорни фестивали и събори
След падането на България под османска власт тук като управител, назначен от султана, се подвизава Кара Фейзи (според някои данни той е от албански произход, според други — потурнак от Брезнишко), който подлага на жесток терор местното население, разрушава църкви и манастири, опожарява голяма част от горите в района.

След неговата смърт управлението на областта поема синът му Али бег, от чийто произвол до такава степен пропищява местното население, че на няколко пъти изпраща жалби до централната власт и в крайна сметка Али бег е отстранен, предаден на властите и по пътя към Цариград е убит.

След края на неуспешната Руско-турска война от 1828-1829 г. в района на Трън избухва така наречената Трънската буна.

За кратко Трън е свободен, но веднага след това османската власт жестоко се разправя с бунтовниците.

Жестоки последствия за Трънско има и Ньойския мирен договор, с който от областта са откъснати и дадени на Сърбия голям брой селища, а други като Врабча, Стрезимировци, Банкя (село) и Петачинци, са буквално разполовени като дори до днес могат да се видят къщите, през които минава границата, делейки ги на две - разделени са дворове, гробища, а така също и много семейства.
Фолклорни фестивали и събори
На територията на град Трън са разположени 2 православни храма:
„Свети Никола“ - в центъра на града и „Света Петка“ - в квартал Баринци, над който е разположен и скалният параклис „Св. Петка“. Има храм и на Евангелската петдесятна църква.

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е разположен на 2,5 км северно от града.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Трън
Скален параклис ''Св. Петка''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания