Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукеровден в с.Могила
ежегодно събитие

с.Могила,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
3.3 от 8 гласа
Февруари 2023

 
В последната неделя на февруари тукашните, хора от съседни села и роднини пристигат да гледат представлението на кукерите.
Фолклорни фестивали и събори
До обед те обикалят къщите, облечени в страшни костюми и опасани с хлопки плашат лошите духове.
Фолклорни фестивали и събори
Домакините ги даряват с собственоръчно приготвени храни и силни напитки.
Фолклорни фестивали и събори
Следобед се събират сред селото и показват живота на могилчанина преди и сега с много хумор, ирония и драма, пред многобройната публика.

Традиционно всяка година млади и стари се обличат с народни носии, слагат кукерски хлопки и маски и обикалят цялото село да прогонят злите духове.

Прогонването започва в събота сутрин до неделя, като неделя следобед в центъра на селото се завършва с възстановка на оране, засяване, жътва, борба с мечка и още много други български обичаи.

Заповядайте да се позабавляваме заедно!

Селото се намира на 10 км югоизточно от областния град Ямбол. В землището се намира Големия язовир Могила и Малкия. На Кайряка извира, а през центъра на селото тече приток на река Мочурица. Има две чешми.

Църквата ''Св. Георги'' бе завършена през 2006 г. и тържествено открита и осветена на Гергьовден, и е решенео на този ден да е селският събор.
Фолклорни фестивали и събори
Храмът отваря врати всеки неделен ден и на всеки християнски празник благодарение на клисарката Златка Панева, която се грижи и за подръжката на църквата.
Фолклорни фестивали и събори

За контакти :
Читалище "Пробуда 1928"; Адрес "Възраждане" 17, п.к.8627
Телефон: +359 (0)895 506926; 0878453838; 047193 -222
E-mail izgrev.13@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания