Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св.Петка'' в с.Манастирище
ежегодно събитие

с.Манастирище,Община Хайредин,Област Враца

Вашата оценка
Октомври 2023

 
Едно от най-популярните и значими събития в селото е селският сбор през последните почивни дни от седмицата на месец октомври (Петковден).
Цялото село се пълни с гости от градовете. Веселбата е пълна благодарение и на местните жители, които допълнително допринасят за доброто настроение на гражданите с местните си традиционни музикални умения.

Село Манастирище се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на висока скална тераса на десния бряг на река Огоста. Районът е живописен. Селото е разположено върку карстови форми, обградено е от гора. Известно е с добив на минерала мушелкалк за строителството.

Сама по себе си Огоста е уникално място. В гористата местност около Манастирище живеят различни представители на животинското царство. Има прекрасни места за отдих и разходка по маршрути около и покрай реката. Наличието на много риба в реката е като магнит за запалените рибари.

Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите на селото има остатъци от римски път и римско селище, както и манастир, от където идва и името на населеното място.

За контакти :
Кметство : с. Манастирище, ул. "Червена Армия" № 42
091668 234
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания