Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Варвара
ежегодно събитие

с.Варвара,Община Царево,Област Бургас

Вашата оценка
Септември 2023

 
През първата седмица на септември ще се състои събора на Варвара. В продължение на два дни се организрат нестинарски танци, а по-обяд на втория - цигански борби.
Фолклорни фестивали и събори
Варвара е малко село, разположено на брега на Черно море в подножието на странджанския връх Папия. То е единственото селище между градовете Царево и Ахтопол. Намира се на територията на Природен парк „Странджа“. Плажът на Варвара; зад скалите се намират „дарданелите“, едно от любимите места на гмуркачите.

Най-ранните писмени сведения за Варвара са картата на Кристиан Лудвиг Томас от 1788 г., където селото присъства под името Вардарах, както и в картата на Макс Шимек (1748-1798 г.). До присъединяването на селото към България след Балканската война населението му е предимно гръцко.

През 1913 г. те са изселени и на тяхно място се заселват български бежанци от Източна Тракия, много от тях от голямото село Ятрус, чийто диалект е близък до хасекийския.

В ново време поминъкът на населението е въглищарство и земеделие. През 1925 г. производителите на дървени въглища и дървен материал се обединяват в Горско-производителна кооперация „Папия“. Преброяването през 1926 г. регистрира 72 къщи и 239 жители, от които 174 бежанци от Източна Тракия.

Варвара е известна преди всичко с красивото море.
Въреки че пясъчната ивица е само една и то доста малка, тя е една от най-красивите по нашето Черноморие. Поради отдалечеността и не до там известността си, селото е успяло да запази чистата си природа и кристални морски води. Селото е обградено от скалисти заливи, подходящи за поводен риболов и гмуркане.

Достатъчен брой хотели може да задоволи и най-капризния гост. Другото удобство на Варвара е планината. Сливането на Странджа планина с Черно море прави Варвара едно уникално място за България, където можете да отидете на чист девствен плаж през горещите летни дни или на излет в планината през облачните и хладни пролетни и есенни месеци.

Върху близкия до селото връх Папия има следи от късноантична и средновековна крепост.

За контакти :
Кметство: 0590 62312

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания