Фолклорни фестивали, събори и панаири

Червенобрежки панаир
ежегодно събитие

гр.Червен бряг,Община Червен бряг,Област Плевен

Вашата оценка
4 от 1 глас
Септември 2023

 
Ежегодният Червенобрежки панаир, който се провежда в началото на месец септември е най-голямата атракция за града.
Фолклорни фестивали и събори
За него пристигат гости от цяла България. Панаирът продължава 3 дни, през които има натоварена от културни, музикални и спортни събития програма.

Град Червен бряг
е средновековно селище, регистрирано в турски документи от средата на XVI в. като тимар от вилает Мраморница под името село Добролък. Съществуването на селището през XVI в. е документирано в регистъра за войнуци към каза Нийболу (Никопол)под същото име — село Червен бряг.

Градът е създаден през 1899 г. от Иво Попович и Марко Ненков. По най-нови исторически данни селището е възникнало като железопътен и шосеен възел. При своите географски условия Червен бряг се явява най-оживеният пазар за зърнени храни, домашни животни, пашкули и други земеделски произведения.

Град Червен бряг носи името на село Червен бряг, намиращо се на 3 км от града (днес 5-ти Квартал — Източна зона). Червен бряг означава "бряг с червеникава глина". С Указ №402 по доклада на министър-председателя Андрей Ляпчев от 26 юни 1929 г. гара Червен бряг се преименува в град Червен бряг.

Червен бряг е разположен на границата между Предбалкана и Дунавската хълмиста равнина, на левия бряг на река Искър. Градът е център на община, която обхваща 485 км² и включва 14 селища, в т.ч. 2 града и 12 села.

Червен бряг възниква на границата между най-обширната и най-плодородната част от Дунавската равнина, Оряховската и Белослатинската равнина, като важен железопътен и шосеен възел.

За повече информация :
Община Червен бряг

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания