Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общински турнир по футбол с.Чупрене
ежегодно събитие

с.Чупрене,Община Чупрене,Област Видин

Вашата оценка
Юли 2023

 
Общинският турнир по футбол, който се провежда всяка година от 10 юли до 10 август, в който взимат участие всички села в община Чупрене и околностите.
В последните години са прекарани еко-пътеки, които дават възможност за добър туризъм, съчетан с опознаване на местната флора и фауна. В района на резервата са съхранени глухари и единични екземпляри скален орел. Близостта на село Чупрене до Белоградчик и Видин го прави изключително подходящ изходен пункт за посещение на различните културни и исторически обекти в района.

На около 4-5 км нагоре по пътя на Чупренската река се намира т. нар. „Партизан чешма“ — от тук Партизански отряд "Георги Бенковски" започва през 1944 г. да налага народната власт във Видинско. На това место всъщност започва истинското изкачване на прохода "Свети Никола" - местността по-нагоре с китни ливади от ляво на пътя се нарича "Суа стран" ("Суха страна") поради цвета на тревата през лятото - жълто-сив. До "Партизан чешма" освен чешма (от която вече рядко в лятно време тече вода) има поставен и мемориален паметник.

За повече информация :
Община Чупрене
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания