Фолклорни фестивали, събори и панаири

Традиционен събор ''Герлово пее и танцува'' в с.Ябланово
ежегодно събитие

с.Ябланово,Община Котел,Област Сливен

Вашата оценка
3 от 4 гласа
Май 2023

 
Провежда се през първата неделя на м.Май. С времето събора ще става все по-добре организиран и по посещаван, защото яблановци са пример не само за трудолюбие, не само имат имат характеристиките на добрия човек, на добрия приятел, на човека, който може всичко
Фолклорни фестивали и събори
Герлово (или Герилово) е хълмиста котловина и историко-географска област в източната част на Предбалкана. Към края на 16 век областта се нарича Герилово.
Фолклорни фестивали и събори
Името и вероятно е от тракийски произход и се дължи на коритообразната форма на долината. Котловината е разположена между Котленско-Върбишката планина от юг, Лиса на запад, областта Сланник на северозапад и планините Преславска и Драгоевска на североизток.

Под наслов “Заедно срещу омразата” ДПС провежда традиционните Майски събития, свързани с отбелязването на мирната съпротивата срещу насилствената смяна на имената по време на т.нар. “възродителен процес”. Празникът, който включва и традиционните "мазни борби", започва в 10 ч.

Територията на областта е поделена между областите - Шумен, Търговище и Сливен. Намира се на надморска височина от 280 - 360 m. Площта на областта е 630 km³ с дължина 35 km и широчина 10-20 km.

На юг от днешният град Върбица се е намирал красив крепостен град на име Герилград. Последният му владетел бил войводата Герил. Според изследванията на Минко Пенков, старши научен сътрудник при Окръжния исторически музей в Шумен, турците са превзели града след продължителна обсада. Разорили го и осквернили светините му. Част от населението му избягало, а друга част били избити. Оцелелите основали ново селище и го нарекли Герилово на името на войводата.

Съществуването му се потвърждава в Годишника на Дунавския вилает (Салнамето), издаден през 1874 година. В него се съобщава, че през 18 век срещу името му е отбелязано: „изчезнало“. Това документирано свидетелство съвпада с местното предание за ислямизирането му. Историкът изследовател потвърждава преданието с думите: „Жителите му отказали да приемат исляма“.

Много християни от Герилово предпочели мъченическата смърт, но не дали християнската си вяра. Клането е било масово, за да изчезне от лицето на земята това село. Броят на мъчениците следователно не бил малък.

Установено е, че турскоезичното население в Герлово представлява потурчени и ислямизирани българи. В северната част на тая последна област потурчването е било завършено навярно в 18 век, както за това свидетелствува не само нейната топонимия и много чисто български остатъци в говора на местното туркоезично население, но и запазени сред тях български фамилии имена.

За контакти :
Телефон: 04587/ 22-11
Телефон: 22-12, 22-14

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания