Фолклорни фестивали, събори и панаири

Национален етнофестивал''Кърджали-столица на толерантността''
ежегодно събитие

гр.Кърджали,Община Кърджали,Област Кърджали

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
Юни 2023

 
Провежда всяка година в първата събота на юни и се организира от Община Кърджали и Народно читалище „Юмер Лютфи 1993”. Етнофестивалът се провежда под егидата на кмета на Кърджали. Етнофестивала се открива в 14.00 часа в Дома на културата, а галаконцертът е 18.00.
Фолклорни фестивали и събори
В концертната програма вземат участие над 30 фолклорни ансамбли, представящи турската, българската, ромската, арменската, татарската и каракачанската общности в България.
Фолклорни фестивали и събори
След откриването на сцената ще излязат фолклорни групи от Кърджалийско, а галаконцертът ще покаже мултикултурата на страната. На финала кметът ще връчи грамота на всички групи участници в етнофестивала.

На кърджалийската сцена се изявят над 600 фолклорни самодейци от цялата страна.

Интересът към фестивала нараства, тъй като наред с регионалните фолклорни състави сцената събира различни художествени ансамбли от Северна България, Сливен, Хасково, София и други части на страната.

В града се провеждат много фолклорни фестивали през годината, но този фестивал има особен смисъл.
Фолклорни фестивали и събори
Ние с него искаме да покажем, че културата на отделните етноси в България представлява пъстър букет, който е част от националната култура. Ние смятаме, че всеки етнос в България може да съхрани и развие културата си, но само като част от общата национална култура.

С участие във фестивала всеки етнос има възможност да представи и популяризира народното си танцово изкуство.

Големият интерес от страна на фолклорните групи в страната и препълненият салон на Дома на културата доказват, че Национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността” е нужен на Кърджали и България.

Ръководството на читалище „Юмер Лютфи” с подкрепата на Община Кърджали е готово да направи всичко възможно за организирането на фестивала всяка година.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община КърджалиАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания