Фолклорни фестивали, събори и панаири

Сбор и Петровски панаир в с.Камен
ежегодно събитие

с.Камен,община Стражица,област Велико Търново

Вашата оценка
4 от 5 гласа
Юли 2023

 
Всяко лято е т.н. "Сбор" на село Камен и едновременно с това има Каменски панаир, разположен в северната част на селото. Сбора е продиктуван от освобождението на селото от турска власт.
Фолклорни фестивали и събори
В селото съществуват осем братски могили на загинали петстотин руски войни по време на Руско-Турската война(1877 г.).
Фолклорни фестивали и събори
В памет на загиналите, ежегодно се провежда прочутия Петровски панаир в най-близките събота и неделя до 12 и 13 юли. На панаира присъстват занаятчии и търговци със своите стоки, атракции и културни събития.

Село Камен е разположено на пътя между Попово и Велико Търново. Селото е наречено Камен на псевдонима на загинал местен партизанин. През 1809 г. в селото е изграден християнски храм - църква "Св. Георги Победоносец".

Селото води началото си от периода преди падане на България под турско робство. До този момент селото е известно под името Бахтовани (славянско име). След това приема името Чаир, което означава ливада. От 1934 г. е преименовано на Теодосиево на известния книжовник Теодоси Търновски. От 1953 г. е променено на с. Камен.

В центъра има паметник на загиналия партизанин - Марко Ангелов от съседното село Горски Сеновец . При промяната на имената на населени места и улици в началото на 90-те, и замяната на комунистическите символи, името на селото не е променено.

За контакти : +359 6163 24 02

За повече информация :
Община Стражица

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания