Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Народното Творчество в гр.Копривщица
ежегодно събитие

гр.Копривщица,Община Копривщица,Софийска област

Вашата оценка
3.6 от 25 гласа
Август 2023

 
Организира се веднъж на 5 години, началото на м.Август в местността Войводенец.(2020 г.) В събора могат да вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор.
Фолклорни фестивали и събори
Национален събор на българското народно творчество се организира от Министерството на културата и Община Копривщица, с подкрепата на Областната администрация на София област, Българската национална телевизия, Българското национално радио, други министерства, ведомства и организации.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът се организира за участници от различните краища на страната, българи живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълнители на български фолклор.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се през втория уикенд на м.Август.

Съборът в Копривщица е вписан в регистъра на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство на церемония в Париж.

Магията на автентичната българска песен завладява Копривщица на всеки пет години. Националният фолклорен събор има издания през 1971, 1976, 1981, 1986, 1991, 1995, 2000, 2005, 2010 и 2015г. Хиляди туристи от страната и чужбина посещават Копривщица през дните на фестивала, за да се насладят на самобитното изкуство и мистерията на българските гласове.
Фолклорни фестивали и събори
От тогава се провежда на всеки 5 години и събира над 15 000 участници, както от България, така и изпълнителни на български фолклор от чужбина.

Всички участващи трябва да представят програми, основани на фолклора от областта, от която идват. В юбилейното издание на фестивала са се включили над 18 000 участници.
Фолклорни фестивали и събори
Преди събитието в Копривщица в цялата страна се провеждат местни събори, на които се излъчват участниците в големия национален събор.
Фолклорни фестивали и събори
Националният Събор на Народното Творчество
е организиран за първи път през 1965г. в Копривщица и е посветен на един от първите български фолклористи - Любен Каравелов.

Всички участници са обикновени хора, организирани в местни читалища от цялата страна - пресъздават танци, песни и обичаи от своя регион.
Фолклорни фестивали и събори
В събора участват още свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи и др. Интересен факт е, че сред участниците има и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи.

Това е единственото място, където можеш да видиш чужденци да изпълняват български автентичен фолклор.
Фолклорни фестивали и събори
За много от тях това е дългоочаквано събитие - практически единственият международен форум, на който могат да покажат какво са научили.

Телефон: +359(7184)2119; Факс: +359(88)4836906

За повече информация :
Община Копривщица

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събориВижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания