Фолклорни фестивали, събори и панаири

Обичай ''Каленици'' в гр.Асеновград
ежегодно събитие

гр.Асеновград, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
23.06.2021 г. -
24.06.2021 г.


 
Навръх Еньовден десетки малки булки от Асеновград празнуват уникалния местен обичай ''Каленици''. Каленица е традиция, пренесена у нас преди повече от век от гръцките преселници в Асеновград.
Фолклорни фестивали и събори
Рано сутринта на Еньовден
децата тръгват на групи от всеки квартал в града към параклиса „Свети Ян" и пеят песента - "Вижте нашата каленичка, колко е красивичка. Тя ще стане по-красива, нека ни е живичка".
Фолклорни фестивали и събори
Известно прекъсване е имало по социалистическите времена. Преди години обичаят е възстановен.
Фолклорни фестивали и събори
Той е свързан с въведението на Богородица в храма и затова малките момичета на този ден се обличат като булки, а малките момчета - като младоженци.

Заедно с родителите си малките булки вчера сутринта се събрат в църквата "Св. Никола", където участват в празничната утринна литургия.

След това живописното шествие отива до параклиса „Св. Богородица - въведение", известен като "каленичката", където се отслужва водосвет за здравето им и за късмет в бъдещето. Всички отново се върщат в храма, където се състоя ритуалът "наричане".

Празникът е смесица от християнската традиция и езическите вярвания и ритуали.

Каленица е гръцка дума и означава красива, млада булка. Традицията повелява изборът на каленица да е на момиче до 10 години. Няколко дни преди празника всеки квартал в Асеновград избира своята каленица.

Вечерта преди Еньовден съседски девойчета посещават дома на избраницата и носят своите талисмани - пръстени, копчета, фиби, и ги слагат в меден съд с "мълчана вода", която се налива при ритуална тишина. Съдът се покрива с бяла кърпа и се оставя да "спи" в двора под овощно дърво или розов храст.
Фолклорни фестивали и събори
От този съд след църковните ритуали най-голямата "каленичка" вади предметите и ги подава на "каленицата" от миналата година, която предсказва бъдещето на момичетата.

На този ден църквата празнува и рождението на св. Йоан Кръстител. Той се ражда няколко години преди Христос, като неговата мисия е да прокара пътя на Христовото учение сред юдейския народ. Той пръв започва покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.

Според българските народни обичаи този ден се нарича и Еньовден - Денят на слънцето. От този ден слънцето започва бавно да "умира" и годината да клони към зимата.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община АсеновградАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания