Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор в с.Ломница
ежегодно събитие

с.Ломница,община Кюстендил, Област Кюстендил

Вашата оценка
Септември 2023

 
Селски събор се провежда ежегодно в първата събота от м. Септември.
Село Ломница се намира в географската област Каменица, в планински район, в Чудинската планина, по двата склона на Ломничка река и Ломнички рид.

Ломница е старо средновековно селище. Споменато е в Рилската грамота на цар Иван Шишман (1371 - 1395) от 1378 г. за дарените селища на Рилския манастир "Свети Иван Рилски".
В стари писмени извори е записано като Ломница (1448), Ломнидже (1453) и Ломниче (1624). В турски данъчни документи от 1570-1572 г. е посочено под името Долна Ломница като тимар към нахия Славище на Кюстендилския санджак с 1 мюсюлманско и 35 християнски домакинства, 21 ергени и 3 бащини. В руска триверстова карта от 1878 г. е означено като Ломница.

* Възрожденска църква “Свети Георги”. Построена е през 1869 г. Представлява голяма трикорабна църква с по два реда от по четири колони. Средният таван е полуцилиндричен, а страничните са плоски. От западната страна е изградена нартика с колони, които поддържат отделението за хора. Иконостасът е дървена направа без резба, изпълнен с растителни мотиви. Иконите са рисувани вероятно от живописеца Иван Доспевски (иконата на Христос носи дата 1869 г. и инициали Ив.Д.).

* Оброк "Свети Спас". Намира се на около 1,7 км. североизточно от църквата в местността "Манастира", махала Вучи дол. Отбелязан е с малка дървена къщичка и дървен кръст.

* Оброк. Намира се на около 0,8 км. южно от църквата в местността "Манастира", махала Вучи дол. Отбелязан е с малка дървена къщичка. Служба на Илинден с курбан.

* Оброк. Намира се на около 1,6 км западно от църквата, в местността "Грамади", при махала Попов дол. Оброчището е оградено от три страни със зид от суха каменна зидария и заобиколено от стари дъбове. Служба на Спасовден.

* Оброк. Намира се на около 2,1 км североизточно от църквата, в местността "Кулата". Служби на Спасовден, Света Троица, Петровден, Илинден, Голяма Богородица.

За контакти :
Кметство: 0882 88 50 96
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания