Фолклорни фестивали, събори и панаири | На софра с веселба | Литература и изкуство, изложби | Кино и театър | Религиозни и храмови празници | Музикални и танцови прояви | Плаващи празници |
Фолклорни фестивали, събори и панаири
Празник на Рилският зелник в с.Бели Искър |
ежегодно събитие |
с.Бели Искър,Община Самоков,Софийска област
Вашата оценка
3.2
от 5 гласа
За поредна година, вече превърналият се в традиция празник ще събере кулинарните майстори от региона, за да покажат най-доброто на което са способни при приготвянето на една от най-известните рилски гозби.
Естествено, най-голямото събитие тогава е състезанието за приготвяне на най-вкусен зелник. Най-тънкокорите, нагиздени по местен тертип баници бяха оценявани от жури.
Всеки,който е опитал рилски зелник остава с впечатлението за изкусно кулинарно творчество,което пази традициите на времето на нашите майки и баби.
Както винаги се очаква надпреварата за спечелването на наградата "Най-красив зелник" да бъде оспорвана, тъй като по обичай първенецът сред зелниците ще бъде продаден на търг!
Освен вкусната храна организаторите на събитието са подготвили и много танцови и музикални изненади, с които да забавляват гостите на празника цяла нощ.
Ежегодно в с. Бели Искър и близките села Мала Църква, Маджаре и Говедарци се провежда фолклорния празник.
Организират се фолклорни изяви и има награда за най-хубав зелник – вид баница.
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя плънката за зелника: в дълбок съд смесете нарязания лук, спанака, киселото мляко и 2 от яйцата, половин чаша натрошено бяло саламурено сирене и щипка сол.
Направете меко тесто от брашното, чаша вода, 1 яйце, 1 супена лъжица олио, малко сол и супена лъжица оцет. Замесете добре тестото и го разделете на 10 равностойни части, от които направете малки питки. Намажете така получените питки с масло и ги слепете две по две, след това ги разточете на тънки кори, малко по-големи от тавата, в която ще печете зелника.
Намажете тавата с олио. Поставете три от корите една върху друга в съда за печене и ги намажете с олио. Поръсете част от натрошеното сирене под формата на венец, във вътрешната част на тавата, сложете плънката от спанак или киселец в средата и покрийте с останалите предварително леко нагънати кори. Използвайте стърчащите краища на трите листа в основата на зелника за да завиете сиренето с тях.
Намажете така получения зелник обилно с олио и печете на умерена фурна. Сервирайте зелника докато е още топъл, с кисело мляко.
Село Бели Искър се намира в подножието на връх Мусала с невероятна природа за развитие на екотуризъм и селски туризъм.
Тържествата в с. Бели Искър са най-големи и това е причината празникът Зелник обикновено да се свързва само със с. Бели Искър.
За контакти : Кметство: 071227220
Туристическо дружество „Рилски турист”; Тел.: 0722 60019; Моб.: 0885 838380
e-mail: samokovtouristcenter@mail.bg
Народно читалище ''Стойне Ангелов-1932 г.''; Email chitali6teangelov@abv.bg
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.