Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник на Балшенският манастир ''Св.Теодор Стратилат''
ежегодно събитие

с.Балша,Столична община, Област София

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
08.06.2023 г. -
08.06.2023 г.


 
„Св. Теодор Стратилат“ - сбор около манастира. Чества се на 8 февруари заедно със ''Св. пророк Захария Сърповидец'', а на 8 юни се възпоменава пренасянето на мощите му.
Фолклорни фестивали и събори
В село Балша има манастир "Св. Теодор Стратилат" с все още нефункциониращ метох, будеща възхита и преклонение гора — част от Стара планина.

До манастира се достига по черен път, който се отклонява на север от пътя Доброславци – Балша. Самият манастир се вижда ясно от асфалтовия път.

Началото на манастира не е изяснено. Някои легенди го датират от XII в. Според някои учени пък манастирът е възникнал през XIV в., а според други - по-късно.

Самото място е било известно на населението като „манастиро” и там наистина има следи от стари зидове. Не са правени разкопки, които да уточнят историята на това място.

Така или иначе, в края на XIX в. сградата вече е руина, и е ясно, че църквата е древна и не бива да се датира XX в.
Фолклорни фестивали и събори
Тогава стените са били издигнати отново и в там са се заселили монахини. По-късно те умират и жилищната постройка, в която са живели, е рухнала след средата на XX в. През 70-те години на миналия век църквата е обновявана и поддържана.

Манастирът преживява своя подем в най-ново време. След 1996 г. църковното настоятелство започва да действа за пълно възстановяване на манастира. Усилията им се увенчават с успех през 2003 г., когато църквата и новопостроената към нея жилищна сграда са осветени от Негово светейшество Българския патриарх Максим.

Сега църквата на манастира е променила своя облик в сравнение с това, което е била през Средновековието и Възраждането.

Прибавен е открит притвор и камбанария към първия притвор. Новата сграда може да бъде обитавана от 20 души и да приема гости, но в момента това все още не е развито.

Средновековна църква "Св. Петка" от XIV век. Църквата е консервирана. В непосредствена близост до нея е изграден действащия храм на селото.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: Кметство: с. Балша, ул. "Васил Левски" № 1, п.к. 1217
И.д. игумен – свещеник Христо Попов, тел.: 0878 927 652; 029988002
Телефон на манастира: 087 912 2110Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания