Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празници ''Спасовден - Петдесетница'' в с.Гара Бов
ежегодно събитие

с.Гара Бов,Община Своге, Софийска област

Вашата оценка
4 от 2 гласа
28.05.2023 г. -
03.06.2023 г.


 
Ежегодното провеждане на "Празници на Бов" има за цел да популяризира културно-историческото и природно наследство в Бов и селищата на територията на община Своге. Всяка година те се отбелязват в рамките на седем дни - между църковните празници "Спасов ден" и "Петдесетница".
7-дневните мероприятия включват съвместни инициативи с община Своге, ОУ гара Бов, ПГ "Велизар Пеев" град Своге, с фирми развиващи спортно-туристическа дейност, местните спортни клубове по шахмат и футбол и др.

Пресъздавенето на старият български обичай "Лазаруване" е традиция в село Гара Бов и село Бов. Съгласно традицията, в деня на Лазаровден да дадат своята благословия тръгват момите, нагиздени с пъстри лазарски премени. По тях са нанизани парички, мъниста, а на главите си носят венци от цветя. Стопаните, облечени в традиционни носии, посрещат лазарките в домовете си и ги даряват с това, което е родила земята в този край. Според поверието, къща, в която са влезли лазарки е честита през цялата година.

Интересното за този обичай в бовския край е т.н. “мятане” на кърпа от лазарките на рамото на стопаните при наричането за здраве и берекет. В кърпата домакините връзват желязна пара, за да е “здрава” годината като желязото и я дават на лазарките. Възпроизвеждането на обичая Лазаруване се организира съвместно от настоятелството на читалище “Светлина” с кметството на село Бов и Гара Бов. Намеренията на организаторите са да върнат към корените и млади и стари, с песните, танците и носиите, към богатството на местния фолклор и традиции.

Поетът Иван Вазов посещава района на Бов и поставя началото на историята, след като пише следното в пътеписа си “Разходка по Искъра”:„ Туй село с такова звучно и с романтическа прелест дишуще име, и по напред пленяваше въображението ми, а сега още повече гъделичкаше любопитството ми. На какви странни обстоятелства дължеше това име? Каква историческа личност наумяваше то? В ума ми неволно нахлуха поетическите сенки и възпоменания за средновековните рицари. “

Водопадът Скакля
Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминава през в източната част на планината Понор, близо до Гара Бов. Дъното на долината на река Скакля се затваря от внушителен подковообразен варовиков венец висок 120 м. От него скачат водите на водопада в трикаскадно разположени скока, най-високият от които е около 85 метра. Долината на водопада е заета от Заселски ливади. Малко по на север се намира скалата "Злио камик". По стръмните варовикови стени е прокарана пътека, получила названието "Вазова пътека". Тук Иван Вазов пише своя прочут разказ "Дядо Йоцо гледа".

Вазова екопътека
Носи името на писателя Иван Вазов, които е създал част от творчеството си тук. Тя е частично обновена и реконструираният ѝ участък е официално открит на 29 април 2007 г. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе . Пътят продължава до село Зимевица, покрай църквата “Св. Петка”. Днес тя е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

За контакти : Телефон: 07168/22-02

За повече информация :
Сайт на с.Гара Бов
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания