Фолклорни фестивали, събори и панаири

Почит към загиналите в с.Рашково
ежегодно събитие

с.Рашково, Община Ботевград, Софийска област

Вашата оценка
27.05.2023 г. -
27.05.2023 г.


 
Всяка година в съботата след Спасовден се чества празник на селото като се почитат загиналите воини от Рашково във войните.
Село Рашково се намира в Северозападна България в планински район на Ботевградската община, Софийска област. Намира се в полите на Ржана планина, която е част от Предбалкана. Граничи с повечето села от Ботевградска община, с Лютидол и Игнатица,община Мездра.

Селото е амфитеатрално разположено, със сравнително добър климат - то почти винаги е над мъглите, които се стелят в Ботевградската котловина. То има много махали заобикалящи го от всякъде - Плачковци, Чукара, Белчово, Габровница, Беловир, и т.н. Селото е на алтернативния път Ботевград - Мездра, който се ползва при проблеми с основния през Скравена - Новачене.

Из цялото землище на селото има тракийски могили,които не са разработени,защото над тях тегнат стари и тежки проклятия,които дълго време са били уважавани...В село Рашково са снимани основните сцени на филма "Неочаквана ваканция".

Характерни само за това село са (били са) козята пастърма и пълнено агне с лук от специален за целта сорт „Чеперко“ - среден между червен лук и чесън.

За контакти :
тел. за контакти: 071306 / 320 ; 071306 / 327
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания