Фолклорни фестивали, събори и панаири

Обичай ''Ялова булка'' в с.Литаково
ежегодно събитие

с.Литаково, Община Ботевград, Софийска област

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
01.01.2023 г. -
01.01.2023 г.


 
По традиция всяка година в Литаково на първи януари се вдига ялова сватба. Тя се нарича така, защото ролята на булката се играе от преоблечен мъж. Ритуалът се свързва с древните вярвания по нашите земи за преобличането.
Фолклорни фестивали и събори
Прави се, за да се прогони лошотията от старата година и е свързан с новото начало и пожеланията за хубави неща.
Фолклорни фестивали и събори
Традицията повелява възпроизводство на сватбения ритуал, като се посещават няколко къщи, в които се повтарят моменти от взимането на булката и извеждането ѝ от дома на родителите ѝ. И тази година празникът бе отбелязан с много радост и празнично веселие.

Празникът продължава с хоро на мегдана на селото, а после - с традиционна почерпка, спертната от местни хора.

През времето на кърджалийските грабежи и обири се появили разбойници, един от които бил Люто войвода, който слязъл в полето и сред руините на тогавашното село Разпопово съградил дом. Селяните се завърнали при началото, при погребания прах на бащите и майките. Люто бил душата на възкресението на селото и закрилник на селяните. Хората го увековечили, като кръстили селото на него Литаково.

Село Литаково
е разположено в подножието на Стара Планина, по течението на двете реки Писани и Боговина. Отстои северозападно от Ботевград на 11 км. и е обградено с възвишенията Мечово бърдо на север и Дръново бърдо на юг. От Стара планина на запад селото се отделя с равно поле, добре обработено, зад което се издига планинският масив Брезовица.

Съборът на селото се провежда всяка година на 01.09 – "Свети Симеон стълбник”, когато хората от селота се събират и правят курбан за здраве.

В село Литаково се чува детски смях. Функционира както детската градина, така и началното училище и прогимназията, а читалището развива силна културна дейност.

В селото има изградени 28 параклиса, носещи имена на различни светци, които жителите на селото почитат на християнските празници.

Църквата “Св.Николай” в центъра на селото е построена през 1851 г. и блести със сребърния си връх на камбанарията, от където всеки ден се разнася песента на двете огромни виенски камбани.

Село Литаково и местността Шавори от ранна пролет до късна есен се огласят от звуците и веселото пощракване на повече от 100 щъркели, редовни посетители от юг години наред.

За контакти : тел./07138/ 20 40

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания