Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Липница
ежегодно събитие

с.Липница, Община Ботевград, Софийска област

Вашата оценка
3 от 1 глас
Ноември 2023

 
Всяка година през месец ноември ( около 14) се празнува съборът на селото. Събират се много хора от Липница и от околността, готви се супа от месо, която се раздава на присъстващите и с народни танци и музика се отбелязва празникът на Освобождението.
На 14.11.1887 г. през селото са преминали казаци начело с корнет Александър Александрович и го освобождават от турско робство.

Селището има древна история, която започва с тракийското племе меди. Селото се намира на 24 км от Ботевград, разпростряло се със своите 22 махали в меките гънки на Стара планина. Името на селото идва от Липан войвода, който се е подвизавал по тези земи. Други по-известни войводи са Дончо Ватаха войвода , Елена войвода, Дилко войвода, Саботин войвода… През този район е известно и преминаването на Васил Левски.

Намерените преди около 120 г. човешки скелети изкопани под пещерите надолу в местността „Коския дол“ потвърждават, че в далечни времена по това дефиле са се водили битки и сражения.

Двадесет и две махали: Сирашки ливади, Перчовци, Куковци, Крушака, Ломето, Пейовци, Горановци, Мановци, Раждавец, Преславица, Нешовци, Големо усое, Славковци, Кривошиите, Лисовци, Космаранете , Вълкановци, Стаменовци, Пауновци, Томовци, Елов Дол, Дилковци.

На изток от селото се намира в местността Нанковският манастир - църква направена от варовит камък построена на непрестъпно място за тогава.

Между Сирашки ливади и м. Перчовци е живяла хубава мома на име Дуна. Веднъж през тази местност са преминали турци и съгледали хубавата мома. Един от тях искал да се погаври с нея, като ѝ предложил приятелство между тях. Но тя не била съгласна и отказала. Тогава турчинът се разгневил и решил да я погуби. Дуна била много твърда и не отстъпвала пред нищо. Подгонена на около 500м разстояние из стръмното към долището момата успява със скопчани ръце през нозете, търкаляйки се, да се спаси. Тя бяга от насилието, което я очаквало. От тогава тази местност носи нейното име — „Дунин дол“

Една от забележителностите на селото е строената през 1864 г. църква ''Свети Димитър''. В нея можете да видите уникални стенописи. Само година преди градежа на църквата е построено и училището на Липница, което се намира на мегдана на селото.

Има какво да се види в селото, а неговите околности привличат като магнит любителите на природата и приключенията. Само на около 3 км от Липница се намира крепостта Паница кале, където са се водили сражения с турските нашественици. Околностите на селото са осеяни с пещери, като са известни над 30. Една от най-интересните пещери е Водната пещ, обявена за природна забележителност през 1976 г. С цел опазването на редки видове прилепи. Природата е невероятно красива, изпъстрена с множество водопади, горски полянки, скални прозорци и скални образувания.

Когато се уморите от разходката из планината, можете да си устроите пикник или да се отпуснете с въдица в ръка край близката река Бебреш. В селото няма места за нощувки, но само на няколко км се намират селата Боженица и Новачене, където можете да отседнете в прекрасни малки вилички. До село Липница се стига по добър асфалтов път от с. Новачене, където минава пътят Враца-София.

За контакти :
Поща : Телефон пощенска станция: 071 304 200
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания