Фолклорни фестивали, събори и панаири | На софра с веселба | Литература и изкуство, изложби | Кино и театър | Религиозни и храмови празници | Музикални и танцови прояви | Плаващи празници |
Фолклорни фестивали, събори и панаири
''Празник на киселото мляко'' в с.Студен извор |
ежегодно събитие |
с.Студен извор,община Трън, Област Перник
Вашата оценка
4.6
от 5 гласа
Събитието започва в 10:00 ч. в град Трън с откриване на Празника от кмета на града и представители на фондация "Д-р Стамен Григоров". Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, Община Трън. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров.
Ще последва фолклорна програма за гостите на празника, награждаване на победителите от конкурса за есе и рисунка на тема: "Киселото мляко - българското име на дълголетието", конкурс с дегустация за най-добре подквасено домашно кисело мляко и от 13:00 ч. празникът на киселото мляко ще продължи в село Студен извор.
Селото е родното място на проф. Стамен Григоров, който пръв в света изолира млечно-киселия организъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на кисело мляко.
Там в годината на Освобождението се родил Стамен Григоров, ученият, който пръв описал бактерията Лактолацилус булгарикус, един от микроорганизмите предизвикващи образуването на киселото мляко.
Годината е 1905-та, когато българинът описва млечнокиселия микроорганизъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко, наречен в началото просто “Бацил А”.
Въз основа на тези изследвания бъдещия лауреат на Нобелова награда за медицина и физиология проф. Иля Мечников изгражда своята теория за стареенето. В предизвиканият научен отглас се дават не едно и две имена на “българската млечна бактерия”, като при нито едно от тях не е пропуснато името на Григоров.
Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.
На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала.
В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко.
От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.
В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа.
На стените са окачени информационни табла , които описват историята на киселото мляко;
- домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко;
- промишлените технологии за получаване на кисело мляко;
- хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.
За контакти :
Музей на киселото мляко
Телефон: +359 888 794 461
Телефон: +359 878 271 134
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.