Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на киселото мляко'' в с.Студен извор
ежегодно събитие

с.Студен извор,община Трън, Област Перник

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
29.06.2023 г. -
29.06.2023 г.


 
Събитието започва в 10:00 ч. в град Трън с откриване на Празника от кмета на града и представители на фондация "Д-р Стамен Григоров". Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, Община Трън. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров.
Фолклорни фестивали и събори
Ще последва фолклорна програма за гостите на празника, награждаване на победителите от конкурса за есе и рисунка на тема: "Киселото мляко - българското име на дълголетието", конкурс с дегустация за най-добре подквасено домашно кисело мляко и от 13:00 ч. празникът на киселото мляко ще продължи в село Студен извор.

Селото е родното място на проф. Стамен Григоров, който пръв в света изолира млечно-киселия организъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на кисело мляко.
Фолклорни фестивали и събори
Там в годината на Освобождението се родил Стамен Григоров, ученият, който пръв описал бактерията Лактолацилус булгарикус, един от микроорганизмите предизвикващи образуването на киселото мляко.

Годината е 1905-та, когато българинът описва млечнокиселия микроорганизъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко, наречен в началото просто “Бацил А”.

Въз основа на тези изследвания бъдещия лауреат на Нобелова награда за медицина и физиология проф. Иля Мечников изгражда своята теория за стареенето. В предизвиканият научен отглас се дават не едно и две имена на “българската млечна бактерия”, като при нито едно от тях не е пропуснато името на Григоров.

Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.

На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала.
Фолклорни фестивали и събори
В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко.

От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.

В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа.

На стените са окачени информационни табла , които описват историята на киселото мляко;
- домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко;
- промишлените технологии за получаване на кисело мляко;
- хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Музей на киселото мляко
Телефон: +359 888 794 461
Телефон: +359 878 271 134Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания