Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общински събор ''Белянката'' в с.Иглика
ежегодно събитие

с.Иглика, община Болярово, Област Ямбол

Вашата оценка
4.1 от 7 гласа
Август 2023

 
От изключително значение за Болярово е традиционния общински събор „Белянката". Съборът се провежда през последната седмица на август(неделя).
Фолклорни фестивали и събори
В местността „Белянката” край Иглика се провежда ежегодния събор на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Организаторите на събитието са Димитър Терзиев по прякор Американеца, както и община Болярово и кметско наместничество Ситово и Иглика.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът започва с водосвет за здраве параклиса, построен от Димитър Терзиев Американеца- „Успение Богородично”.
Фолклорни фестивали и събори
Много хора се стичат да запалят свещ на това свято място и да присъстват на водосвета. До сградата на параклиса се намира камбанарията. Само камбаната тежи 220 кг.

След това се проведоха ловни стрелби, организирани от ЛРС „Странджа”, община Болярово и кметско наместничество „Ситово и Иглика”. Състезателите стреляха по асфалтови мишени от 15 метра, а при равен брой попадения се надстрелваха.

След стрелбите кметът на община Болярово официално откри празненството и поздрави всички, уважили бай Димитър и тази година.

Отново подчерта големият принос на Американеца, превръщайки тази пуста преди четири години местност, в център на такива събития и добави,че и тази година има нови неща- освен ремонта на параклиса, местността за отдих вече се сдоби и с чеверме и фурна за печене на агне

Празникът продължи с кръшни хора.
Фолклорни фестивали и събори
Хората си наливаха вода от направената от бай Димитър чешма в памет на майка му, гледаха пещта, над която каменната плоча бе боядисана с трикольора и символизираше българското знаме.

Под нея бе поставен портретът на Васил Левски с надписа „Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само себе си!”.

И така и тази година празненството продължи до късно и всички, посетили този събор си тръгнаха доволни и с надежда да са пак всички заедно тук и догодина!
Фолклорни фестивали и събори
Димитър Терзиев е бил активист на младежкото движение на Земеделския съюз. Напуска България през 1949 година. Днес в с. Иглика, основано през 1830 г. от преселници от Одринско, има няколко къщи и девет постоянни обитатели.

От 1992 г. досега всяко лято Терзиев се завръща при корените на своето родословие. С негови лични средства през 2008 г. е построен и храм-параклис в чест на Пресвета Богородица.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : 04745 / 289 ;04743 / 379Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания