Фолклорни фестивали, събори и панаири

Средновековен фестивал в с.Червен
ежегодно събитие

с.Червен,Община Иваново,Област Русе

Вашата оценка
4.5 от 8 гласа
24.05.2023 г. -
26.05.2023 г.


 
В традиционен се превърна Средновековния фестивал, който се провежда в празничните дни между 24 - 26 май. Той е с безплатен вход, на който всеки ще може да се потопи в духа на отминалите векове със занаятите, музиката, напитките и игрите.
Фолклорни фестивали и събори
Сдружение за исторически възстановки „ЧИГОТ“ има удоволствието да Ви покани на средновековния фестивал „Червен“.
Фолклорни фестивали и събори
С нас ще бъдат нашите приятели от MODVS VIVENDI – Средновековно Общество в България (София), НД „Традиция“ – клон Велико Търново и групата за реконструкции на военно дело и бит „Верени“ (София).
Фолклорни фестивали и събори
За поредна година между стените на средновековния български град Червен, край едноименното русенско село, ще се проведе, станалият традиционен, средновековен фестивал „Червен“. Потопете се отново в живата история.
Фолклорни фестивали и събори
Идеята на фестивала е да пресъздаде живота, бита, занаятите, и военното дело на нашите предци през Средните векове и по-конкретно по времето на Второто българско царство.
Фолклорни фестивали и събори
За целта сдружение „Чигот“ и представители на други клубове за исторически възстановки и свободни български реенактори ще пресъздадат средновековен боен лагер. В автентичен декор на събитието ще се превърнат величествените руини на укрепения град Червен – един от главните центрове на Средновековна България през ХІІІ и ХІV в.

Всеки ден между 10:00 и 18:00 ч. посетителите на крепостта ще могат да се насладят на средновековния живот, да научат по нещо за българската история и да пробват уменията си в стрелба с лък, игри и др.

Лагерът е изключителен, защото въплъщава в себе си максимална автентичност и богати възможности за забавление. Също така, за разлика от други лагери и средновековни възстановки, участниците в „Червен“ живеят в историята и не използват никакви съвременни устройства, дрехи или аксесоари.
Фолклорни фестивали и събори
Ако искате да изпитате усещането и романтиката на Средните векове, мястото е крепостта Червен край Русе. Очакваме Ви!

Руините на средновековния град се намират до едноименното село. Този град е един от най-значимите военно-административни, стопански и църковни-културни центрове на Второто българско царство /12-14век/.

Той е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век. Състои се от укрепен вътрешен град с две части, разположен върху висок скален рид и неукрепено подградие в подножието.
Фолклорни фестивали и събори
На територията на града са разкрити монументални крепостни съоръжения, голям замък, улици, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществени, военни, стопански и жилищни сгради, съоръжения за добиване на желязо и др.

Обявен е за археологически резерват.

Средновековният град бил построен върху скала и бил ограден от река, която и до днес си тече в коритото - Черни Лом. Градът също бил непристъпен за врагове заради здравата стена, която някога зидарите на Червен изградили.
Фолклорни фестивали и събори
Както всеки град обаче, и Червен имал свои недостатъци. Той лесно бил опожаряван. Най-странното е, че враговете винаги сварвали да нападнат Червен точно в разцвета му.
Фолклорни фестивали и събори
След последното му опожаряване част от жителите се оттеглили от реката и се заселили по скалите, защото започнали да стават наводнения и прочие. Така минали вековете.

Мястото на средновековния град останало без население, затънало в пръстта под товара на времето. На мястото на старата крепост останала да стърчи само кулата, а жителите на селото останали долу. По-късно, в края на 20 в., археолозите проявили интерес и започнали разкопки. Открити били накити, оръжия, сечива, домакински съдове, монети.
Фолклорни фестивали и събори
Разкрити са много сгради: църкви, жилищни постройки и т.н. Средновековният Червен е имал и едно водохранително съоръжение, от което взимали вода за всекидневието.

За контакти : 7084 с. Червен, общ.Иваново, обл.Русе, ул."Баба Тонка" № 39; тел: 08156/5326
Читалище "Просвета 1928"; Телефон 0884 255 889
E-mail: cherven1928.1976@abv.bg;
E-mail: info@modvsvivendi.org

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Средновековен фестивал във Facebook
Средновековно общество Modus VivendiАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания