Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Фестивал на кактусите'' в с.Пушево
ежегодно събитие

с.Пушево, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
3.8 от 4 гласа
Юни 2023

 
Фестивал на кактусите се провежда в с.Пушево, което е уникално с кактусовата си гора. Начало на уникалния празник беше дадено в местността Долът край селото, където цъфтят хилядите кактуси. Десетки запалени цветари показаха своите стайни растения в интересна изложба.
Фолклорни фестивали и събори
В специална експозиция пък бяха подредени детски рисунки от конкурса “Моето красиво село”. Той беше част от инициативите, организирани в чест на празника на кактуса. Веселието завърши с концерт в салона на читалище “Сполука”, в който се изявиха местни самодейци.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът се планира за началото на м.Юни, когато кактусовата гора разцъфтява в характерни червени и жълти цветове. Пушевчани искат да популяризират атракцията си, за да развиват туризма в селото, защото техните кактуси са уникални. Никой не знае как, кога и кой е засадил кактусите, които в Европа се оказва, че растат само в провинция на Южна Италия.

Кактусовата горичка се намира в източната част на Пушево в местността Дола и според мнозина местни това е тяхното неизползвано богатство. Броят на кактусите се увеличава, независимо че тук е доста ветровито и не толкова сухо. Това е някакъв своеобразен природен феномен, който не е проучван досега, но тепърва ще се популяризира и превръща в туристическа атракция.

Според селска легенда,
кактусите са пренесени от неясна сила, която искала да предпази селото от зло. Тази теория хората подсилват и с факта, че кактусите са в самия край на Пушево, т.е. още там закачат злините и не им позволяват да надвиснат над пушевчани.

На пръстите на едната ръка се броят местата в България, където се срещат диворастящи кактуси – Змийският остров в Черно море, Белослав, някои части на Кресненското дефиле и край великотърновското село Пушево.

За контакти:
Кметство: 06125/2211

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания