Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фолклорен събор ''Китка'' в с.Студено буче
ежегодно събитие

с.Студено буче,Община Монтана,Област Монтана

Вашата оценка
Август 2023

 
Фолклорен събор и земляческа среща „Китка“. Провежда се първата събота и неделя на месец август. Началото е поставено през 1988 г. от кмета Трифон Миланов и инициативен комитет от селото и земляци от цяла България.
Съборът на село Студено Буче се празнува в неделята след Спасовден. Той няма точно определена дата и се мести според това как се пада Великден, а от там и Спасовден.

На мястото където се намира сега, историята на Студено Буче започва през 17 век. По това време селото се е намирало на около три километра надолу по течението на река Бучка. Старото село се е казвало Бановци. Някъде през средата на 17 век започнала да върлува чумна епидемия, която взела много жертви. Хората от Бановци решили да напуснат селото си и преселят на друго място.

Землището на селото по това време е било покрито в по-голямата си част с вековни букови гори, обработваемата земя е била малко. Основният поминък наред със земеделието е било и скотовъдството, и по-точно свиневъдството. Из вековните букови гори са пасли многобройни стада свине. Пастирът на едно такова стадо, загубил една свиня-майка и когата я намерил след няколко дена, тя се била опрасила в някаква дупка. Когато разгледал добре въпросната дупка, свинаря установил, че това е вход за ранно-християнска черква. Селото сметнало това за знамение и всички се преместили на новото място, около разкопаната древна черква. И до днес личи разринатата земя около нея. Скоро в района открили стар кладенец, който и днес съществува, всички го наричат „Селския геран“. Водата в него, както и водата на многобройните извори в района е била студена и хубава. И от студената вода, и многобройните вековни буки се е родило новото име на селото, а именно Студено буче. До 1970-те и 1980-те години в местността Ягодник все още са се срещали вековни букови дървета, но вече са само история.

Цялото село празнува и почита християнските празници, и обичаи. Други вероизповедания в селото няма.
* Кметство
* Читалище „Изгрев“ основано 1927 г. и читалище „Зора-2005“ основано 2005 г.
* В селото функционира и основно училище "Св.св. Кирил и Методий". Обучават се ученици от първи до осми клас. Училището е едно от петте запазени учебни заведения в двадесет и трите селата на Монтанска община. Обучават се сто деца от с. Студено буче, с. Войници и кв. „Кошарник“ на Монтана. През 2006 г. училището празнува 150 години от създаването си. Сградата на училището се състои от две слепени една за друга части. Старата част е направена през 1895 г., а новата през 1934 г.
* В близост до селото се намира пещерата „Сушица“.
* В селото има паметник на загиналите съселяни във войните през 1912–1913, 1915–1918, 1944–1945 г. и в септемврийското въстание през 1923 г.

За контакти :
tel.: 0953 98988
e-mail: sbutshe@montana.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания