Фолклорни фестивали, събори и панаири

Обичай ''Иванови влачуги'' в с.Караисен
ежегодно събитие

с.Караисен,Община Павликени,Област Велико Търново

Вашата оценка
4.2 от 5 гласа
07.01.2023 г. -
07.01.2023 г.


 
Обичаят „Иванови влачуги” показват в павликенското село Караисен по традиция на Ивановден самодейците от групата за изворен фолклор към читалище „Добра надежда - 1896”.
Фолклорни фестивали и събори
За поредна година хората се събират край селската чешма, за да покажат как почитат традициите на Ивановден.
Фолклорни фестивали и събори
От стари времена в селото е останал обичаят в деня на Иван до герана или до чешмата да бъдат „довлачени“ най-новите семейства в селото. Младоженците били окъпвани със студената вода за здраве и берекет.

„Иванови влачуги" е местен традиционен народен празник, който от години наред се пресъздава наживо.

Обикновено пред селската чешма рано сутринта се събират моми, ергени и по-възрастни хора. Къпят се младоженци, които са се оженили през изминалата година за здраве, за берекет. По възможност първи се къпят станалите семейство през годината, а ако младоженецът е Иван е най-добре.

В наши дни самодейците в селото честват празника Ивановден, като къпят нарочен за младоженец мъж на чешмата.

Традиционното празнуване на народния обичай „Иванови влачуги” в с. Караисен е възобновено през 1986 г. от група самодейци към читалището.
Фолклорни фестивали и събори
Под ръководството на Марийка Димитрова те участват същата година в Събор на народното творчество в Копривщица, където са наградени с осем златни медала. Оттогава ежегодно този ритуал се възпроизвежда в селото.

Обичаят преди всичко носи много радост, удовлетворение от това, че се събират хората и се възстановяват старите обичаи. Той има заклинателна сила да се пречистим между зимата и пролетта.

В Караисен около 45 души се казват Иван, още толкова са и производните на това име.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : 0882 625 167 ; 0882 625 639; karaisen@pavlikeni.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания