Фолклорни фестивали, събори и панаири

Лазаровден в с.Тамарино
ежегодно събитие

с.Тамарино, община Стралджа, Област Ямбол

Вашата оценка
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
Нежни и красиви, пролетно украсени с цветя и усмивки, лазарките на Тамарино танцуваха в селото за радост на малки и големи. Посрещнати сърдечно във всеки дом момичетата подариха слънчево настроение и пожелания за здраве и берекет.
Лазаровден се празнува една седмица преди Великден и е посветен на горите, пасищата и нивите.
Фолклорни фестивали и събори
На този ден Лазар шета с брадва по горите и ги чисти от келяви шубраци, отваря път за плодородни ниви. На този празник ходят и лазарките. Това са момичета 12-13 годишни.

Те се събират на групи и си разпределят селото. Всяка група има "кумичка" - тя води групата и събира подаръците. Не се влизало в дом където наскоро е починал човек, защото се извършвало светотатство и Архангел Михаил може да завлече някоя от момите в подземното си царство.

Когато обикаляли селото момичетата играели ръченица или буенек и пеят песни за здраве, плодородие и женитба.

След пожеланията дарявали момичетата с дарове: орехи, яйца, ябълки и всичко бива поднасяно в сито, за да е "сита" годината. Девойката която не е лазарувала не е могла да се замомее и омъжи, освен това лазаруването е гаранция, че нито една от лазарките няма да бъда грабната от змей-горянин.

Когато започнел да се топи снега и близката река се освободи от ледовете, тогава славянските моми излизали край реката нагиздени със сватбени премени и заигравали своя прощален момински танц.

Те пеели и славели добрата закрилница на семейството - богинята Лада. Благословиите си изпращали по реката с пъстри венци. Додето плували по реката венците, момите правели последен поклон пред моминството. Тогава като подгонени от вихара пристигали на силните си коне момците. Те също заигравали но с уважение и възторг пред моминската хубост. А после всеки избирал своята невяста.

От тогава много вода е изтекла в реката, изминали са хилядолетия, но обичаят остава и след приемане на християнството.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания