Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор в с. Пчеларово
ежегодно събитие

с.Пчеларово,Община Черноочене,Област Кърджали

Вашата оценка
5 от 1 глас
Май 2023

 
През 2011 година беше възобновен ежегодният селски събор. Той се провежда винаги около 24-майските празници. През 2016 г. празника ще се проведе на 26 Май.
Фолклорни фестивали и събори
В центъра на селото се намира народно читалище " Иван Буюклиев 1926 г." Читалището е с много богата и старинна литература. Има музей с богат асортимент на различни старинни експонати, характеризиращи богатата история на селото. През 1985 година към читалището има сформирана група за автентичен фолклор - представяща обичаи и обреди.
Фолклорни фестивали и събори
Село Пчеларово се намира в района на Източните Родопи. Климатът е планински, а въздухът е чист, поради отдалечения район, в който се намира селото. Близо до селото се намират три язовира - Мината, Балканска река и Мандадере.
Фолклорни фестивали и събори
В непосредствена близост до селото се намира връх Света Еленка. Пчеларово е известно и със своите минерални извори, които са смятани от хората за лековити.

Старото име на селото е Гованлък/ пчелин /. Има предание ,че в този район имало вековни дъбови гори и орехови дървета , в чиито хралупи се въдели диви пчелни семейства. Заобиколено е от върхове,които носят имена на светии.

През средата на 20-ти век в двора на селското училището е построен паметник на Васил Левски. По-късно е преместен в центъра на селото. Кметът на село Черноочене - Айдън Осман, дал 10 000 лв. за преместването на бюста.

В центъра на селото се намира паметникът на загиналите пчеларовци в Балканската и Първата световна война -построен през 1940 година.


Вдясно от парка се намира параклис "Св. Троица " - построен през 2009, от сем. Вътеви родом от с. Пчеларово.

Църквата “Света Петка”
Намира се в долната махала на селото. Архитектурно се открояват два строителни периода – от 1886 и 1913 г. В царския ред има 6 икони, подредени по канон. Апостолският ред има 20 икони. Иконостаса, иконите, владишкия трон и църковната утвар са типични за малките селски църкви. Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони.

Край църквата има старо килийно училище. В близост до църквата има голяма чешма, а край нея - следи от малък параклис. Църквата е действаща, обявена е за паметник на културата. От лявата страна на църквата се намира "вековен бял бор ",които е над 500 години. Обявен за защитен природен обект през 1984 г. Висок е около 25 метра, обиколката на ствола е 3,50 м.

Лековита вода, която се пие
от така наречената "Сталева чешма". Тя е построена от човек на име Стальо. Преди 20 години тя била обновена от един мъж от селото. Той написал и своето име,но въпреки това хората продължават да я наричат с името на нейния създател. Около лековитата чешма гората е иглолистна, широколистна, а на места е и смесена. Близо до чешмата има тих и спокоен язовир.

В близост до селото се намира "Желязната чешма " - която лекува чревни и бъбречни заболявания.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания