Фолклорни фестивали, събори и панаири

Обичай ''Вайдудула'' (Пеперуда) в с.Чавдар
ежегодно събитие

с.Чавдар,Община Чавдар,Софийска област

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
Април 2023

 
Народният обичай “Вайдудула” – “Пеперуда” е молба за дъжд от страна на българското население, отправена към Бога. Той се изпълнява само от жени, които могат да бъдат и млади, и стари.
Фолклорни фестивали и събори
До помощта му народът прибягвал в рамките на месеците април и август, ако тогава не вали достатъчно количество дъжд за посевите.
Фолклорни фестивали и събори
Винаги Вайдудулата трябва да бъде момиче, което е изстрасък в семейството, т.е. да няма други родени деца подир него.

Символът на това предание е, че ако то е изстрасък, дъждът също да се изстраси като него.

Девойката задължително трябва да бъде момиче, което е девствено, неопетнено. Допуска се и две момичета да участват в обряда, стига да се намери доброволка за целта.

Мястото, където се прави сбирката на момите и жените, които ще участват във “Вайдудулата”, трябва да бъде около вода. Например при една от селските чешми, кладенци или извори.
Фолклорни фестивали и събори
За пресъздаването на обичая в миналото и сега, е било нужно да се набави един бурен /плевел/, наречен вайдудула, който расте по поречието на реките. С него се никичва момичето, като то трябва да бъде отрупано със зеленина. За главата се поставяло венец, които е от същото влачещо растение, но тук се вплитат и цветя, за да бъде по-красива украската на девойката.

След като се съберат тези, които ще пеят на “Вайдудулата”, момите тръгват по къщите из селото. Задължително било първата, в която влезнат да бъде на хора, при които няма мъртвец през годината и домът им е насочен към изток. И така от къща в къща. Няколко са били достатъчно.

Едните пеели, други отпявали и така по няколко пъти повтаряли песните, които се изпълнявали за този обред. Където влезнели момите, те били дарявани кой с каквото може.

Някои давали брашно със ситото, та да е сита годината, други пък лук, сол, яйца, сирене, ако не е в пости, плодове и зеленчуци... Някои дари ги и гощавали. Всичко това било събирано и слагано в цедилниците, които носели специално със себе си.
Фолклорни фестивали и събори
Когато дойдело времето, момите да се върнат при чешмата, откъдето тръгнели, гледали коя сред тях е най-млада. Именно тя трябвало да омеси питката с това брашно, дето е събрано от по хората. Допълнително не се добавяло. Само с това, дето е дадено. В изнесените дървени нощови тя замесвала погачата със сол, след което я отнасяла да се пече.

На трапезата се слагало и другото, което са дарили стопаните на къщите, като се приготвял и дивия ошав /от оцет, вода и чеснов лук/. На постлания месал се поставяла вече готовата погача и тя се разчупвала от нейната майсторка.

От своя страна тя раздавала и на околните около нея деца, които нищо че не били с тях при изпълнението на обреда. Преди обаче, участничките в обичая да седнат да обядват, тази която е месила питката трябвало да каже молитва, обръщайки се на изток, да се прекръсти, а понякога дори, наредената храна се прекаждала с кандилце. Чак след това казвала:

“Айде, сега дано Бог ни чуе да завали!”.

Задължително се канел и самият Бог на трапезата. Докато се ядело песни не се пеели. Само, когато са на улицата, повтаряйки ги и отпявайки си. До вечерта винаги завалявало. Може и през нощта да роснело по малко, но чудото се случвало.

Преди да се разотидат всички, се изпълнявала и последната традиция. Търкулвало се ситото, с което е било пресято брашното. Ако то се спре на дъното си, годината няма да е добра и няма да има дъжд. Но ако е наобратно с дъното към небето, годината ще бъде сита и ще вали дъжд.
Фолклорни фестивали и събори
Накрая Вайдудулата се разваляла и зеленината се хвърляла във водата.

За повече информация :
Община Чавдар
Читалище ''Надежда 1900''


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания