Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор в с.Ерма река
ежегодно събитие

с.Ерма река, Община Златоград, Област Смолян

Вашата оценка
Септември 2023

 
Ежегодно в селото се прави голям курбан, който по традиция е в началото на месец септември. Раздава се храна и се прави молебен за здраве и берекет(плодородие) през следващата година
Фолклорни фестивали и събори
Село Ерма река е разположено в долината на едноименната река. Основният поминък на хората тук е свързан с рудодобива. В долината на р. Ерма са разположени рудниците „Ерма река", „Стефан Стефанов" и „Мързян", които обединяват отделни находища в района.

В недрата на с. Ерма река е открита изключително лековита термо-минерална вода, извираща от дълбочина 2500 метра с дебит 30 литра в секунда и с почти 100 градуса по Целзий. Този природен дар успешно лекува: стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и ендокринно-обменни (диабет, подагра) заболявания; заболявания на опорно-двигателния апарат; неврологични заболявания; кожни заболявания (екземи, псориазис, дерматити и др.); гинекологични заболявания (възпалителни процеси, стерилитет и др.). След охлаждане на водата на 36 градуса по Целзий, тя успешно лекува: хипертония, ранна артериосклероза и др.

Този лековит минерален извор прави с. Ерма река чудесен кът за развитие на балнеолечебен туризъм. В околностите на селото има открити останки от средновековна църква и манастир, които днес дават наименованието на местността „Черквата" и правят възможно развитието и на културния туризъм. В района на Ерма река са открити няколко паметници, които датират приблизително от 1100-1300 год. Това са няколко християнски гроба, църква и манастир. По предания на стари хора може да се съди, че преди идването на турците тук е съществувало старо българско селище.

Още един факт дава основание да се предполага това. В района на селото почти всички местности са на български език, това говори, че преди частичната ислямизация по тези земи в началото на 1500 год. района на Ерма река е населяван от българи-християни. След идването на турците населението се разбягва, като гласи легендата, като напускат селището и се изселват в Златоград, върховете наоколо и предполагаемо на юг към Беломорието.

Впоследствие към 1720 год. става новото заселване. Първите заселници са от района на Даръдере/Златоград. Това са били трима братя с фамилия Хюрметлийци, от което произлиза и първото име на Ерма река просъществувало до 1914 год. с.Хюрмате. Много доводи са довели до мнението, че те са наследници на ония българи-християни, които са населявали района на Ерма река преди турското робство.

Хората са гостоприемни и безкористни. Запазени са много български традиции и обичаи. Нормално е да отидеш на гости без предупреждение и уговорка. Взаимната помощ е помогнала на населението да съхрани много добродетели.

За контакти:
Кметство: 0887507335 сл. 03074/ 2320


За повече информация :
с.Ерма река,община Златоград
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания