Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Старцево
ежегодно събитие

с.Старцево, Община Златоград, Област Смолян

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Октомври 2023

 
Първата седмица от месец октомври - Празник на с.Старцево. Старцево е най-голямото село в Смолянския регион и е с население над три хиляди жители.
Фолклорни фестивали и събори
Монетното находище в местността „Белите камъни", Римският път и рудници свидетелстват, че селото е много старо, откъдето получава сегашното си название. В с. Старцево има средно общообразователно училище, обединено детско заведение, здравна служба, читалище „Прогрес". Етнографията на селото изобилства с примери за богат духовен живот, съхранил се със спомена за трите си църкви „Св. Елена", „Св. Атанас" и „Св. Седмочисленици", с разрушения манастир „Св. Неделя".

Съществува и хипотеза, че тук е родното място на легендарния Делю хайдутин, за когото народа е изпял една от най-хубавите си родопски песни, която днес се носи из Вселената на космическа станция като послание на човечеството към чужди цивилизации.

На тракийското светилище „Белите камъни", намиращо се в околностите на селото, е открито находище от тетрадрахми от началото на нашата ера, изобразяващи олимпийски игри. Предполага се, че на това място е имало древна крепост. Селото и по специално местността Белите камъни някога е било старо тракийско селище в Римската империя. Като деца много от жителите са намирали старинни тракийски и римски монети. През селото е минавал важен римски път.

Има основания да се предполага, че Старцево е най-старото селище в региона. Според разкази на стари хора от Неделино, през българското средновековие част от неделинци са придошли от Старцево, има и предположения, че и Златоград е заселен основно от старцевци. Според Ст. Н. Шишков старото име на селото Елехче е видоизменена форма от Илия или Алия, Иляс, или че името на селото произлиза от турската дума „илиасче, което значело дюля“. Има и предположения, че първото име на селото е било Алексиево, които обаче в никакъв случай не могат да бъдат приети за убедителни, тъй като не се основават нито на документи, нито дори на местни предания. Според самите старцевци първото име на селото е "Елиаз", приело името на първия заселник в селото "Иляс".

Населението на Старцево е съставено от помаци изповядващи традиционен ислям и от християни, изповядващи източно православие. Взаимното уважение и търпимостта между двете общности е много голяма. В селото има две джамии и една нова църква, която е построена през 1998 година и осветена от митрополит Арсений.

На 3 - 4 км североизточно от Старцево, в землището на с. Пресока, се намира местността Св. Неделя, наричана от околното население „Ста̀ниделе“, където се провежда съборът на християнското население от гр. Златоград. Според предание запазено в региона, там е имало стар манастир и крепост (стената е била запазена на дължина около 25 м, с дебелина 1,20 м). В миналото при разработване на ниви и ливади в тази местност са откривани пръстени, кадилници, кръстове, пари и др. Недалеч оттам, през 1955 г. е разкрит (предположително средновековен) християнски некропол. До 1934 г. тази местност, известна сред старцевци и като "Купенат", е била собственост на Юмер Бюлюкбашиев от Старцево, който я продава на златоградчанин. Днес тя е собственост на църковното настоятелство в Златоград.

Характерна в етнографско отношение е местната кухня, различаваща се коренно от тази в полските райони. Преобладава използването на варива -боб, фураж, булгур, картофи, както и на каши на основата на брашно и пръжки. Особен деликатес за старцевци, в миналото и сега, представлява ястието "месо с кочан"(нещо като месо със захар), пролетна туршия от земна ябълка, както и напитки от сушени плодове. Приготовлява се също качамак, "просепник", "пататник" както и различни други ястия, характерни за региона.

За контакти :
Кметство : 03073/21-20, 0897000763, 0883328306
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания