Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на Чупренският Балкан
ежегодно събитие

с.Чупрене,Община Чупрене,Област Видин

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Август 2023

 
Празникът на Чупренският Балкан се провежда всяка втора събота на месец август в местността "Бекинска шобърка". В непосредствена близост до биосферен резерват "Чупрене".
Фолклорни фестивали и събори
Характерът на празника е спорно-туристически. Организират се съзтезания по волейбол и футбол на малки Вратички, а Балкана се оглася от песните на всички .
Фолклорни фестивали и събори
Най-ранните следи от живот по тези места са датирани от преди 10 хиляди години, чрез разкритите останки при археологически разкопки от стари поселища около селата в близост до с. Чупрене и местността "Лалкинград".

В низините на едно закътано място в Северозападна Стара планина,
над които се извисяват "Хайдушки камък", прохода "Свети Никола" връх Миджур и редица други девствени чукари, покрити с буки, борове и ели е разположено на две малки реки село Чупрене.

За произхода на името му съществуват 3 версии:
1. Името идва от "чула" - красива девойка;
2. от "Чуприна" - китка от дървета;
3. от"Чуприя" - мост.

Особеното географско положение на с Чулрене е благоприятствало за развита пътна артерия датирана и ползвана още преди освобождението на България от османското иго.

Преди да бъде построено шосето Лом -Пирот, всяка година голям брой пътницит и търговци минавали през прохода "св. Никола" и се отправяли за нощуване в Чупрене на отиване от България за Сърбия и обратно.

По това време в селото е имало митница и пощенска станция, за което споменава и пътешественика Каниц.

Основните занаяти на населението в миналото е било скотовъдство и отчасти земеделие, дърводобив и занаятчийство. Занаятчиите в селото са били главно коларо-железари, грънчари, бъчвари, дюлгери и др.

За повече информация :
Община Чупрене

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания