Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Илия'' в с.Гела
ежегодно събитие

с.Гела,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
3 от 2 гласа
Август 2023

 
Всяка година ливадите край с. Гела се събират местните родопски родове по Илинден, през първата неделя на месец Август. Край параклиса “Свети Илия”се провежда национално надсвирване с гайди..
Фолклорни фестивали и събори
Домакин е самодейният Фолклорният ансамбъл “Манол Радичев”, носещ името на неговия основател и ръководител - Манол Радичев – местен учител, патриот и родолюбив българин.
Фолклорни фестивали и събори
От създаването си до днес, Ансамбъл “Манол Радичев” изпълнява в най-чист вид музикално-танцови постановки от родопския фолклор. Самодейците събрани от магията на родопската песен, пречистващата сила на родопското хоро и желанието да се запазват традициите и обичаите, ги предават от поколение на поколение.

Под звуците на магическия инструмент се извиват кръшни хора, еква планината от глъчка и веселие, от смях и песни. Хората се докосват до магията на планината и родопската каба-гайда.

Гела е село в Южна България, в община Смолян. Намира се в Перелишкия дял на планината Родопите в подножието на вр. Голям Перелик, вр. Орфей и вр. Турлата. Отстои на 18 километра от Пампорово и на 30 километра от Смолян. На шест километра е от Широка Лъка, близо са село Солища и село Стикъл, хижите Ледницата и Перелик, пещерата Леденицата.

За село Гела се знае, че е основано от траките. Било е населявано в древността от най-богатите членове на тракийското племе Беси. Древната тракийска крепост „Градище” може да бъде видяна само на 5 километра от селото, където все още има останки от крепостта и от стари римски пътища. Населението на селото е християнско.

Има две църкви. По-новата е ''Св.Богородица'', а по - старата Църквата “Света Троица”, намираща се недалеч от Илинденските поляни и се издига върху основите на раннохристиянския манастир. При разкопки през 1905г. са открити основите на църква, оцветена отвътре в синьо, което е показателно за прехода от езичеството към християнството, остатък от култа на траките към слънцето.

За контакти :
Кметство: 03030/25 60

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания