Фолклорни фестивали, събори и панаири

Надиграване на кукери в с.Лесковец
ежегодно събитие

с.Лесковец,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4 от 1 глас
Януари 2023

 
Запалване на ритуален огън и сурвакарски игри на площада пред читалището в с. Лесковец и обхождане на къщите в селото от сур.група. Представяне на обичая ''Сурвакарска сватба''.

Това е и предварително надиграване на кукерските групите преди маскарадните игри в Перник.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на тази репетиция е да се съберат сили и да се премери издръжливостта малко преди големия фестивал.

Всяка година на 13 януари (навечерието на Нова година по стар стил) сурвакарите на селата Богданов Дол и Лесковец се събират около големия огън в центъра на селото. Звънци и хлопатари огласят зимната вечер, а на сутринта на 14 януари започва обхождането на селските къщи.

Стопаните даряват на сурвкарите за здраве ракия, вино и пари.

Основни персонажи в състава на сурвакарската група са поп, булка,  младоженец, свекър, свекърва, мечка, мечкар, циганска група, бюбюкбашия, байрактар, тъпанджии и оркестър.

Маските и костюмите на сурвакарите са от кожи окичени със звънци и хлопатари. Теглото на цялото това „снаряжение“ достига до 85 килограма.

Кукери танцуваха около огромни клади в центъра на пернишкото село Лесковец и съседното градче Батановци. Целта на ритуала според родния фолклор е да се изгонят злите духове – таласъми и караконджоли, които излизат в седмиците между Рождество Христово и Богоявление (25 декември - 6 януари).

Със стряскащи автентични маски кукерите поизплашиха някои от децата, наблюдаващи танците.

Лесковци са носители на голямата награда на XV Международен фестивал на маскарадните игри – Перник 2003. В края на месец януари Перник ще бъде домакин на тридневна надпревара на фолклорни групи сурвакари и кукери от региона.
Фолклорни фестивали и събори
км.наместник - 07712/2141
Mясто: на площада пред читалището
Oрганизира: кметство и НЧ “Солидарност-1930 г.” село ЛесковецАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания