Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукери в с.Копривлен
ежегодно събитие

с.Копривлен,Община Хаджидимово,Област Благоевград

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Януари 2023

 
Зрелищен спектакъл сътвориха кукерите в хаджидимовското село Копривлен. В шумното и пъстро празнично дефиле на площада се включиха сурвакари с различни персонажи, като булка, поп, старци и баби, мечка и мечкар, доктор, полицай, както и неповторимите бабугери в лъскави кози кожи.
Фолклорни фестивали и събори
Кукери прогонваха злите сили от хаджидимовското село Копривлен и спазиха отколешната традиция „бабугери” да обикалят в първата събота от новата година.
Фолклорни фестивали и събори
Да възстановят позабравената старата традиция, са се ентусиазирали напълно доброволно от няколко години младите жители на селото. „Бабуберската” група, както местните наричат участниците в нея, се подготвят месеци преди събитието.

Традицията в село Копривлен повелява, кукерската група обикаля селото и да почука на всяка порта, за да ориса за здраве и берекет.

Благодарните стопани, доволни, че злите духове и черни магии са прогонени от домовете, ги даряват с пари, вино, ракия и мезета. С новите елементи, вмъкнати в ритуала, се иронизират здравеопазването, местното самоуправление и други обществени недъзи от съвремието.

Поверието гласи, че колкото по страшни са кукерите, толкова повече зли сили ще прогонят.

Събраните пари групата ползва за изработка на по-оригинални костюми през следващата година.

Да успеят да осигурят собствен реквизит за маскировката на всеки участник в Бабугерската група през следващите години, мечтаят младите хора в Копривлен. 

И тази година шествието ще започне от площада пред НЧ” Възраждане 1927”. Каним всички желаещи да присъстват.
Фолклорни фестивали и събори
Kод за междуселищно избиране: (07521)
Телефон: 0882808474
Е-mail: obchtina_hadjidimovo@mail.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания