Фолклорни фестивали, събори и панаири

Розобер в с.Кънчево
ежегодно събитие

с.Кънчево,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
5 от 2 гласа
Юни 2023

 
Ранна утрин, полето се оглася от песните на розоберачите. Розоберът в Кънчево е в разгара си. Самодейците от читалището посрещнаха своите гости по стар български обичай  с питка и сол. Ритуалът се извършва винаги в събота или неделя, около 10.00 ч.
Фолклорни фестивали и събори
В рамките на ''Фестивала на розата'' предстоят представяния на красивия автентичен обичай в розовите градини в селата около гр. Казанлък.
Фолклорни фестивали и събори
На хорото се уловиха всички, и чужденци и самодейци.Българските ритми развълнуваха нашите гости, които се включиха в общото веселие.

Младите жени и мъже включват гостите в типичното българско хоро, а по-възрастните мъже в национални носии са насядали отстрани и опитват розовата ракия.

Закичени с венци от ароматната казанлъшка роза българските и чуждестранни гости имаха възможност да си вземат от току-що добитата розова вода, да опитат розово сладко, прочутата гюловица и ликьор.

Много от посетителите отнасят със себе си различни сувенири от местните занаятчии и задължително - цвят от ароматната Дамасцена, спомен от изключителното преживяване да бъдеш част от ритуала Розобер.

Село Кънчево в българската Розова долина е заобиколено от огромни розови градини. Розите ухаят омайващо, мъже, жени и деца сръчно събират цветовете. Изящно момиче с кестеняви плитки мирише цветовете и се усмихва.

Казва се Севгюл, а на турски това означава именно роза.
„Много обичам да бера рози. Днес започнахме чак в 6 часа, защото валеше. Иначе излизам на розобер още в 5 сутринта и работим до 8. После отивам на училище.”

Този ден винаги е специален по време на розобер, защото тогава пристигат туристите.

Млади и по-възрастни жени в пъстри носии, с рози, закичени в косите, подреждат масите и пеят. Розова вода, розова ракия, розови венчета, прясно изпечен хляб и малки кошнички с рози украсяват трапезата. Една англичанка, няколко руснаци и цял автобус с туристи от Хонконг се събират край розовите масиви.
Фолклорни фестивали и събори
Под звуците на музика берачките се надпреварват коя ще напълни по-бързо кошницата, а победителката ще бъде обявена за „Царица на розите” за тази неделя.

Според технологията, розовият цвят трябва колкото е възможно по-бързо да стигне до розоварните, защото иначе скъпоценният аромат изветрява. Но по време на неделния розобер специално за гостите се устройва атракция: дестилация на място. Апаратурата е на библейска възраст, огромните съдове приличат на казани за варене на ракия. И това не е случайно.

Българите произвеждат толкова добро розово масло, защото имат огромното богатство на Розовата долина, но и защото открай време умеят да варят много добра ракия. По време на розобера двете са в пълна хармония.
Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания