Религиозни и храмови празници

Храмов празник и Събор в манастир ''Живоприемний източник'' гр.Гоце Делчев
ежегодно събитие

гр.Гоце Делчев, община Гоце Делчев, Област Благоевград

Вашата оценка
4.3 от 8 гласа
21.04.2023 г. -
21.04.2023 г.


 
Християнски празник Св. Богородица. Празнува се в манастира Живоприемни източник, който се намира на 3 км по асфалтов път югозападно от Гоце Делчев.
Фолклорни фестивали и събори
Отбелязва се в първия петък след Великден,
с голям събор с празнична литургия в манастира и курбан в местността Манастирски ливади.
Фолклорни фестивали и събори
Стига се за около 30 минути спокойно ходене. Обявен е за паметник на културата с местно значение.

Манастирът "Живоприемни източник" е построен през 1888 г. на мястото на стар манастир от X век. Изключително ценни са 42 икони от XIX и XX век.

Основан е неизвестно кога, а по време на турско робство е разрушен. Възобновен е в края на ХІХ в. (1888 г.) и понастоящем е постоянно действащ. Представлява комплекс от малка, еднокорабна, с притвор и частично стенописана черква (построена през 1901 г.), жилищни и стопански сгради. Обявен е за паметник на културата.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица. На днешния ден православната църква отбелязва празника Св.Богородица – живоприемен източник.
Фолклорни фестивали и събори
Хиляди миряни почетоха светицата, като посетиха едноименният храм намиращ се в местността "Манастирчето" над Гоце Делчев. Празничната литургия в манастира над Гоце Делчев започна още рано сутринта.

Всички християни дойдоха в манастира, за да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие пред иконата на светата Дева Мария, на която е изобразен извора с животворна вода, дал името на манастира.

След края на празничната литургия, Неврокопският митрополит отслужи водосвет за здраве на всички присъстващи. Миряните си взеха и от приготвения агнешки курбан.

Днешният петъчен ден е един от малкото през годината, в който християните не постят и могат да ядат месо.

Фолклорни фестивали и събори
Връзки:
телефон: 0751 / 6-08-79
телефон: 0751 / 6-08-99Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания