Религиозни и храмови празници

Събор на Борисводен в с.Голема Раковица
ежегодно събитие

с.Голема Раковица, Община Елин Пелин, Софийска област

Вашата оценка
4 от 2 гласа
02.05.2023 г. -
02.05.2023 г.


 
Всяка година на 2 май в Голема Раковица се провежда събор. Той е посветен на годишнината от избухването на Априлското въстание.
Фолклорни фестивали и събори
На тази дата селото е опожарено от башибозук. На събора освен вечерен концерт на открито има заря-проверка, на която се споменават имената на жертвите от Голема Раковица през въстанието и войните.
Фолклорни фестивали и събори
На Спасовден хората от селото се събират на Спасова могила (място на действието в разказа на Елин Пелин "Спасова могила"). Там се прави и курбан за здраве. От 2О години в селото не е извършвано богослужение на Великден, но през 2007 г. бе отслужено и присъстват много млади хора.

Село Голема Раковица се намира в планински район, на 44 км източно от София, на 693 м надморска височина, в подножието на Западното Средногорие и Софийското поле. Разположено е главно около сливането на двете реки Равна и Лопушна, които образуват река Лесновска. Къщите са разположени около двете реки, но има и много къщи, разположени амфитеатрално по околните височини, което придава на селото много живописен вид.

В западния край на Голема Раковица започва горната част на язовир Огняново. Старият път, водещ към селото, е залят от язовира, а новият минава през околните височини, откъдето се разкриват великолепни гледки към високи и причудливи червени скали и канари.

Историята на селото е богата със събития и имена.
Два пъти е било опожарявано от турците — последния път след Априлското въстание. Поради местонахождението си и големината си не е било подминавано от организаторите на революционното движение в България — няколко пъти е посещавано от самия Васил Левски, от Димитър Общи, Георги Бенковски и други, а раковчанинът Гато Стоянов Шишков е бил сред сподвижниците на Дякона и председател на Раковишкия революционен комитет, създаден през януари 1876 г., преди Априлското въстание.

Присъствал е на събранието на IV Панагюрски революционен окръг в местността "Оборище" 14-16 април 1876 г. След Освобождението е бил народен представител във Великото народно събрание в Търново, бил е специално поканен от Комисията по откриването на паметника на Васил Левски в София, станало на 22 октомври 1895 г.

Населението изповядва източноправославна религия. В селото има църква "Свети Николай Марликийски", която е построена през 1857 година. има и два манастира света ПЕТКА и Спасова могила Църквата се намира под училището.

Землището на селото се намира в Смолския карстов район, където има няколко малки карстови пещери, една от които в района на Голяма Раковица. В двора на църквата "Свети Николай", която е паметник на културата се намира музей "Килийно училище". Сградата е построена около 1857г. През 2005 година "Килийното училище" е реставрирано от доброволния труд на раковчани. Днес то се посещава от ученици от района.

За контакти :
тел.: 071587/ 270; 071587/ 230

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания