Религиозни и храмови празници

Празник на храм ''Св. цар Борис Покръстител'' в гр. Момчилград
ежегодно събитие

гр.Момчилград,Община Момчилград,Област Кърджали

Вашата оценка
02.05.2023 г. -
02.05.2023 г.


 
Християнският храм се нарича "Св. цар Борис покръстител", и има храмов празник на 2 май.
Фолклорни фестивали и събори
Момчилград
се намира в планински район. Градът е разположен в югоизточната част на Източните Родопи. Покрай Момчилград минава река Върбица.

В непосредствена близост до момчилградското село Татул се намира археологическата находка наричана "Светилището", за което се твърди, че е гробът на Орфей.

„Свети Цар Борис I Покръстител“ е български православен храм, намиращ се в центъра на града.

Църквата датира от 1938-1939 г. и е построена на мястото на малък дървен параклис. До нея през 1970 г. е изградена Костница в памет на загиналите през Руско-турската война (1877-1878) и Балканските войни (1912-1913).

Като паметник на културата, храмът е основно реставриран и е осветен след 3-годишен ремонт на храмовия празник 2 май през 2009 г. Църквата е прочута с уникалната си дърворезба на иконостаса и владишкия престол. Свещеници, служили в храма, са отец Бонифаций, отец Боян Саръев и отец Карамфил.

На територията на Община Момчилград се намира резерват известен като "Еленовото стопанство", където често пребивават гости от големите градове на страната и чужденци.

Община Момчилград - гр.Момчилград е общински център за административно държавно и общинско обслужване на населението от Общината.

Пазарни дни са вторник и събота .

За повече информация :
Община Момчилград

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания