Религиозни и храмови празници

Храмов празник в църквата ''Св.Георги'' и Сьбор в с.Златолист
ежегодно събитие

с.Златолист,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
06.05.2023 г. -
06.05.2023 г.


 
Ежегодно на 6 май - Гергьовден се провежда събор с курбан. Главната забележителност на селото е черквата „Свети Георги“. Храмът е построен в 1857 година и е изписан през 1876 година от Теофил Минов от село Каракьой, Драмско. Той е дълбоко вкопан в земята.
Фолклорни фестивали и събори
В средата на черквата,
под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел - емблема на Цариградската патриаршия. Има поверие, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване.
Фолклорни фестивали и събори
Смята се, че църквата "Св. Георги" в Златолист е построена през ХIХ век, но местните хора твърдят, че е била издигната още през ХII. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен манастирски комплекс.
Фолклорни фестивали и събори
В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Тя е монахиня, която пророкувала и помагала на хората. Сочена е като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. При нея се стичали хора от цяла България за помощ.

Тя дошла от Струмица в началото на ХХ в. и се заселила в малкото село Златолист до Мелник.

Живеела в една стаичка на тавана на църквата, пророкувала минало и бъдеще. Била е сляпа. В женското отделение е запазена килията в която е живяла Преподобна Стойна. В двора на черквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Храмът е забележителен и със старите си стенописи.

Той се поддържа от една жена, която е преживяла чудо - преди няколко години тя претърпяла инсулт. В съня й се явил Св. Георги и й казал да отиде в църквата и да се помоли. Жената изпълнила поръката и възвърнала здравето си. Сега се е отдала на църквата - чисти и помага там всеки ден.
Златолист е известен и с винарските си изби. Известен е и със студената вода от старата чешма с пиринчените чучури.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Контакти: Тел. 0746/ 98735Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания