Религиозни и храмови празници

Национален тракийски събор ''Илиева нива''
ежегодно събитие

гр.Ивайловград,община Ивайловград,Област Хасково

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
Юни 2023

 
В първата събота на месец юни се провежда се възпоменателен събор ''Илиева нива''. Съборът е в памет на децата, избити в района през Балканските войни от башибозуци.
Фолклорни фестивали и събори
Мястото е мемориалния комплекс, който се намира до село Глумово, ивайловградска община. Паметта на загиналите през 1913 година деца ще почетат тракийци в местността ''Илиева нива'' край Ивайловград.
Фолклорни фестивали и събори
Организатори на Националния младежки събор са Съюзът на тракийските дружества в България и Община Ивайловград. Не еднократно, докато съборът стане факт, тракийци са настоявали историческите събития през 1913 година да намерят подобаващо място в паметта на поколенията.

Отчита се факта, че за случилото се по пътя Коджаейле до Маджарово не е отдадено дължимото, да се увековечи паметта на най-невинните жертви – децата.

На 12 октомври 1996 година, по повод 100 годишния юбилей на Тракийската организация е открит мемориалния комплекс “Илиева нива”.

Тракиецът Илия Русинов от Хасково дарява нивата, на която са построени паметника, параклиса и чешмата. Те са изградени с даренията на десетки тракийци, тракийски дружества от цялата страна, фондация “Капитан Петко войвода”, фирми и граждани. Значителни усилия, труд и средства за поддържането и обновяването на вертикалната планировка влага община Ивайловград.

Денят на тракийското дете е едно от най-значимите събития в региона, израз на преклонението пред ценността на детския живот като символ на бъдещето на нацията.

Традиционно отец Боян Саръев служи заупокойна молитва за спасение на душите на загиналите деца. Пред паметника звучат стихове. Съборът бе повод поетът Ивайло Балабанов да напише прочувствени стихове за трагичните събития. Поемата му “Сила” е творбата, която ще остане за поколенията като най-въздействаща и най-истинска.

Денят на тракийското дете е изключително богат на културни събития с основен акцент провеждане на детска асамблея. С много песни, танци, спортни състезания и конкурси се дава шанс на децата да бъдат щастливи, противопоставяйки на войната и смъртта своя съзидателен труд и усмивки.

С всяка изминала година местността Илиева нива става все по-голяма сцена за културни изяви на потомците на тракийските българи и техните деца от цялата страна.
Фолклорни фестивали и събори
Първият обект от мемориалния комплекс на Илиева нива е паметник на загиналите над 200 деца на тракийски бежанци през 1913 година.

Паметникът е дело на склуптура Емил Пенчев от Кърджали.

Вторият обект е параклис – символ, посветен на паметта на жертвите на тракийските българи. Параклисът се нарича “Света Петка Българска”, покровителка на Тракия. Този храм напомня на поколенията за онези тракийци, които са напуснали домовете си и са се отправили към Майка България.

Параклисът напомня, че в съдбата на хората няма нищо по-трагично от това да си бежанец, да се разделиш с родните места и никога да не можеш да се върнеш. Параклисът е изграден по идея на Съюза на тракийските дружества в България, а изпълнител е “БКС” град Маджарово.

Третият обект е тракийската чешма – символ на живата връзка с родните места – водите на Западна Тракия текат и идват тук, до тази местност. Живата вода – това е живия живот, с една дума безсмъртието на един народ. Чешмата е типов проект от Варна, по идея на СТДБ, а финансирането и изпълнението от ВиК град Кърджали.

Винаги ще я има Илиева нива, защото несъмнено ще бъдем по-добри европейци, ако бъдем по-добри българи, съхранили своята национална идентичност.

В стремежа си да изградим обединена Европа трябва винаги да помним, че детския живот е най-ценното на този свят. Животът, който създаваме да го пазим и съхраняваме.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Съюз на Тракийските Дружества в България
Община ИвайловградАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания