Религиозни и храмови празници

Великден в с.Царев брод
ежегодно събитие

с.Царев брод,Община Шумен,Област Шумен

Вашата оценка
12.04.2020 г. -
12.04.2020 г.


 
Великден е един от големите християнски празници. В шуменското село Царев брод това отново е повод около празничната трапеза до се съберат християни и мюсюлмани.
Религиозната толерантност тук има многовековна история, защото на това парче българска земя живеят в сговор и приятелство православни, католици и мюсюлмани.

Царев брод е един мини Вавилон - тук говорят поне половин дузина езици, в селото живеят българи и турци, наследници на немски, унгарски, албански, македонски и арменски фамилии. Многообразието от етноси и култури е сътворило през вековете чудо - щастливи семейства между хора с различна вяра. В Царев брод имат и най-дългият празничен календар.

Великден е най-радостния празник за християните, защото сред близки и приятели осъзнаваме най-силно магията на възкресението на доброто у нас и около нас.

Селото се намира на около 10 км североизточно от град Шумен. Старото име на селото е Ендже. Когато България била освободена от османското владичество, били преименувани всички села с това име, тъй като „Ендже“ означавало „без име“.

Царев брод разполага с Институт по захарно цвекло, както и с читалище („Напредък“). Също така разполага и с основно училище и детска градина, както и с кланница. На територията на селото се произвеждат PVC дограма и торбички. Към читалището има танцов състав, а в училището клуб по киокушин.

В селото има православна църква с храм „Св. Димитър“. Тук се намира и католически манастир с църква, обитаван от монахини от ордена на ''Св. Бенедикт'', както и една мюсюлманска джамия.

За контакти :
Телефон: 05315/ 21 13
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания