Религиозни и храмови празници

Курбан на ''Томина неделя'' в с.Мърчаево
ежегодно събитие

с.Мърчаево,Столична община,Област София

Вашата оценка
5 от 1 глас
23.04.2023 г. -
23.04.2023 г.


 
На главната улица е духовният център на селото, църквата „Св. Георги”, чийто празник е първата неделя след Великден и се отбелязва с курбан.
Фолклорни фестивали и събори
Мърчаево се намира на около 17 км. югозападно от София, отляво на пътя София-Перник, между Владая и Рударци. Селото е живописно разположено в южния склон на природен парк Витоша на 800 -1000 м. надморска височина. Населението на Мърчаево е около 3000 души.
Фолклорни фестивали и събори
Селото има древна история, за което свидетелстват археологическите разкопки от стара тракийска крепост. За пръв път в съвременната история селото е споменато през 1576 г. в турски данъчни регистри.

Богатството на планината Витоша е спомогнало за развиване на каменоделския, въглищарския и рударския занаяти. Независимо от развитото занаятчийство, населението не е нараствало и към 1928 г. е наброявало 496 жители.

На югозапад от селото е изграден манастирът „Св. Троица”, основан през IV в. и възстановен през ХХ в.

Той е постоянно действащ девически манастир, а в комплекса освен църквата, параклиса „Св. Иван Рилски” има и жилищна сграда. През 1925 г. се споменава и за новото малко училище в селото.

Част от територията на селото се намира в рамките на природен парк "Витоша". Мърчаевско езеро е годно за риболов. Шараните, костурите и слънчевките преобладават, а има също и водни костенурки.

За контакти:
Кметство: с. Мърчаево, ул. "Черешова градина" № 1, п.к. 1696
тел.: 029994291; kmetstvo_marchaevo@abv.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания