Литература и изкуство, изложби

Детски майски празници в с.Драганово
ежегодно събитие

с.Драганово, община Горна Оряховица, Област Велико Търново

Вашата оценка
Май 2023

 
Детски майски празници. Провеждат се в дните преди и около 24 Май.
Фолклорни фестивали и събори
Драганово е разположено край река Янтра на десния ѝ бряг. Землището на селото е около 65 000 дка земя, пасища и гори.
Фолклорни фестивали и събори
Село Драганово
е възниквало в края на XII и началото на XIII век и носи името на основателя си – Драган, живял още преди турското робство. Предвид големите мащаби е било едно голямо пазарно средище в региона.

През 1935 до 1945 год. населението на Драганово е наброявало около 9000 жители. Поминъкът е бил земеделие, животновъдство, градинарство и риболов. Но тъй като населението е било многочислено е било много трудно да се изхранва с тия занаяти. По-будните и предприемчиви са се насочили към гурбетчийство.

Отначало са ходели по градини и са се завръщали в село през късна есен, за да предоставят на семействата си средства за съществуване и да могат децата да се учат. Но след известно време са започнали да закупуват земя за градинарство и много от тях се установяват там за постоянно. Най-много хора са се установили в Унгария, Австрия, Чехия, Полша и Австралия. Няма държава, в която да няма Драгановчанин, който да упражнява градинарство.

През годините са израствали много видни личности и писатели - Камен Зидаров, Асен Разцветников, Владимир Русалиев и др..

Имало е две основни училища, в които са се учили над 400 -500 деца, а сега са едва наполовина. Едното училище вече е изоставено, а то по време на войната 1939-1944 г. е било гимназия, в него се е помещавал даже хирургически сектор от Александровската болница.

За контакти :тел: 06174 / 2409; 2446

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания