Литература и изкуство, изложби

Международен конкурс за къс хумористичен разказ на името на ''Алеко Константинов'' в гр.Свищов
ежегодно събитие

гр.Свищов,Община Свищов,Област Велико Търново

Вашата оценка
1.5 от 2 гласа
05.07.2023 г. -
05.07.2023 г.


 
Международният конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко се провежда от 1966 година и негови организатори са Община Свищов, МФ "Алеко Константинов" и в-к "Стършел".
Фолклорни фестивали и събори
Международната фондация "Алеко Константинов"
е традиционният организатор на сатиричния литературен конкурс "Алеко", в който участват творци от всички балкански страни.

Има определен принос за развитие на българската култура и за международния интерес към нея. Всяка година в община Свищов се провеждат традиционни културни събития, в които участие вземат редица културни деятели и творци от града и страната.

Този конкурс започва през 1966 година организиран от редакцията на вестник "Народна младеж". Участват автори от много страни. Темата се избира свободно от автора като има условие разказите да не са по-дълги от 5 машинописни страници. Лауреатите получават медал, грамота и 20 дни гостуване в България – за чуждестранните автори, или екскурзия в чужбина – за българските автори.

От 1975 година, като част от наградния фонд, започва да се присъжда и награда на град Свищов – грамота, плакет и парична награда. Конкурсът се провежда всяка година до прекъсването му през 1989 година.

През 1994 г. конкурса се възобновява. Организатори са Община Свищов, Международна фондация "Алеко Константинов" – Свищов и редакцията на вестник "Стършел" – София. На тържествена вечер, посветена на годишната от рождението на Алеко Константинов, лауреата от конкурса гостува в родния град на писателя – хуморист.

Там се състои церемония по награждаването му – получава плакет, грамота и парична награда от 200 долара. В конкурса вземат участие автори от Германия, Сърбия, Хърватия, Чехия, САЩ, Русия, Канада, Турция, Кипър, Унгария, Куба, Албания и др.

За повече информация :
Международна фондация “Алеко Константинов”

Община Свищов
Вестник Стършел

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания