Литература и изкуство, изложби

Бели нощи на разградските музеи
ежегодно събитие

гр.Разград,Община Разград,Област Разград

Вашата оценка
3 от 1 глас
Юни 2023

 
Ежегодно музеи и галерии отварят врати и след полунощ, за да посрещнат многобройните си гости. Артисти от всички културни институти на Разград оживяват местата на наследството чрез различни видове изкуства, за да покажат живaта традиция и дух на Разград.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционно втората “бяла нощ” е посветена на археологически резерват Абритус, където се провеждат уникални по рода си концерти. Усещането по време на “Белите нощи” е неповторимо, човек трудно може да разграничи мистика и реалност.
Фолклорни фестивали и събори
Жителите и гостите на града отново ще имат възможността да се насладят на “Белите нощи на Разград” – , когато всички музеи отварят врати за изложби и концерти и различни демонстрации, организатори на проявата са Община Разград, Регионалният исторически музей и градските културни институти.

Домакини на Белите нощи са музеите,
но символични домакини в тях стават културните институти. Това е много важно във времето, в което в момента се намира българската култура - трудно, тежко, безпарично - тая солидарност и подкрепа към музейните работници и подкрепа вътре в общността е важна за всички нас.

Културните институции и художествените състави влизат безвъзмездно в музеите и ги оживяват с магията на различните видове изкуства.

Единствено по този начин в Разград се отбелязват Международните дни на културно-историческото наследство.Чрез “Белите нощи на Разград” се популяризира не само културно-историческото наследство – основно недвижимите паметници на културата, но и гражданите, влизайки в музеите, ще се срещнат в среднощните часове с различни видове изкуство, представено от разградските културни институти.

През двете нощи всички културни институти в Разград ще влязат безвъзмездно в музеите и ще представят собствена програма, която в отделните музеи е тематично свързана. Да не забравяме, че част от културно-историческото наследство са традицията и духът на Разград, които трябва да бъдат съхранени за младите поколения.

Затова призивът на организаторите е към всички жители на града – да станат съпричастни към белите нощи, да заведат и децата си в музеите, за да усетят те духа и традицията на Разград. Музеите и галериите ще бъдат отворени до 1 часа след полунощ.

За повече информация :
Община Разград
Рег. исторически музей - Разград

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания