Литература и изкуство, изложби

Европейска нощ на музеите и галериите в гр.Пловдив
ежегодно събитие

гр.Пловдив,Община Пловдив,Област Пловдив

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
Май 2023

 
Нощ на музеите и галериите – Пловдив, а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ. Третата събота на м. Май.
Фолклорни фестивали и събори
КАКВО Е НОЩТА:
“Нощта на музеите“ е замислена и организирана за първи път в Берлин през 1997 г. Оттогава формата “Нощ на музеите” придобива популярност и под различни имена започва да се провежда в цял свят.
Фолклорни фестивали и събори
Днес в Европа над 120 града организират своя музейна Нощ като това се превръща в едно от най-активните събития за годината.
Фолклорни фестивали и събори
НОЩТА В ПЛОВДИВ:
В България “Нощта на музеите” се провежда за първи път в голям мащаб на 30 септември 2005 в Пловдив. Оттогава “Нощта на музеите и галериите – Пловдив” става емблематична за културните събития на страната с широка културна програма, голямата посещаемост, привлечането на млада аудитория, положителния заряд и организация.

УЧАСТНИЦИ:
В Основната програма на “Нощта на музеите и галeриите – Пловдив” участват всички активни държавни и частни музеи и галерии със собствени събития. В съпътстващата програма участват културни институции, театър, клубове, книжарници, неформални арт-пространства.

Събитията в програмата в градска среда са продуцирани от културни организации или индивидуални артисти и куратори.

Традиционният брой на локациите общо в трите програми е около 45.

ИЗКУСТВОТО:
За Нощта участниците подготвят специална програма. Посетителите могат да видят широк диапазон от културно наследство, модерно и съвременно изкуство от всички жанрове, представяне на местни и чуждестранни автори.

Голяма част от събитията се превръщат в отбелязвани от критиката сериозни арт-факти. Нощта както по цял свят, така и в Пловдив придобива специфичност от най-живите и комуникативни форми на изкуството:
Прожекции, концерти, пърформънси, демонстрации, беседи с автори.

Специална част от събитията е предназначена за детската аудитория – културното й обогатяване и привличането й към заниманията с изкуство.

В последните няколко години Нощта на музеите и галериите в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България, в емблема на региона и страната.
Фолклорни фестивали и събори
В програмата са включени специално организирани изложби, програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове в достъпен за широката публика формат.
Фолклорни фестивали и събори
Следвайки световната традиция, пловдивската Нощ активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят работата си по най-интересния и атрактивен начин.

За повече информация относно свободни позиции за доброволци, стажанти и програмата на Нощта на Музеите и Галериите – Пловдив вижте следните сайтове:

Община Пловдив
Нощ на музеите и галериите – Пловдив

Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания